Η χρήση φακών επαφής στη παιδική και εφηβική ηλικία


Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις στην οποία οι οφθαλμίατροι καλούνται να απαντήσουν είναι: «Ποια ηλικία είναι η πιο κατάλληλη για ένα  παιδί να αρχίσει να φοράει φακούς επαφής»;

Η χρήση φακών επαφής δεν είναι θέμα ηλικίας και κάθε περίπτωση είναι εξατομικευμένη. Το πιο σημαντικό κλειδί για την ασφάλεια και την επιτυχία στη χρήση φακών επαφής στα παιδιά είναι η ακριβής εκτίμηση των γονέων σχετικά με το αίσθημα ευθύνης.

Θα πρέπει τα παιδιά/έφηβοι να είναι αρκετά ώριμα και υπεύθυνα να ακολουθήσουν τις οδηγίες του γιατρού  για τη σωστή καθημερινή χρήση  και φροντίδα.

Τα οφέλη της χρήσης φακών επαφής:

1.καλύτερη οπτική οξύτητα,

2.καλύτερη περιφερική όραση,

3.βελτίωση της αυτοεκτίμησης του παιδιού που συμβάλλει στη ευκολότερη κοινωνικοποίηση του,

4.προσφέρει ακόμα πιο πολλά πλεονεκτήματα σε παιδιά με αθλητικές δραστηριότητες. Ιδιαίτερα για τους εφήβους, οι φακοί επαφής μπορεί να είναι ασφαλέστεροι από ότι τα γυαλιά γιατί είναι σχεδόν απίθανο να υποστούν κάποια ζημιά από φακούς κατά τη διάρκεια ποδόσφαιρου, μπάσκετ ή άλλων «σκληρών» σπορ.

Βασικοί κανόνες για την αποφυγή λοιμώξεων:

  1. Oι φακοί επαφής ανήκουν αποκλειστικά στον χρήστη τους.
  2. Η χρήση νερού της βρύσης ή αποσταγμένου νερού απαγορεύεται.
  3. Για τα κορίτσια, το μακιγιάζ ακολουθεί την εφαρμογή  φακών επαφής, ποτέ πριν!
  4. Χρήση υποαλλεργικών προϊόντων δέρματος και καλλυντικών ή εκείνων που φέρουν την ένδειξη «για χρήστες φακών επαφής» ή «για τα ευαίσθητα μάτια».

Το είδος του φακού επαφής καθορίζεται από τον οφθαλμίατρο αλλά συνήθως στα παιδιά και στους εφήβους είναι προτιμότερη  η χρήση ημερήσιων φακών επαφής για να εξαλείψουμε την ανάγκη για απολύμανση και καθημερινή φροντίδα. Οι φακοί επαφής θα πρέπει να αφαιρούνται κατά την διάρκεια της νύχτας και  να μην υπερβαίνουν το αναγραφόμενο χρονικό διάστημα χρήσης τους.

Οι συνήθεις επιπλοκές που σχετίζονται με τη χρήση φακών επαφής είναι: ξηροφθαλμία, τραύμα του κερατοειδούς από κακή εφαρμογή ή ξένο σώμα, έλκος κερατοειδούς στικτή κερατίτιδα, αλλεργική επιπεφυκίτιδα και μολυσματική κερατίτιδα, επιπλοκές που οφείλονται στο συντηρητικά των διαλυμάτων καθαρισμού. Οι περισσότερες από αυτές προκαλούν από απλή ενόχληση ως δυσανεξία στους φακούς και αντιμετωπίζονται με μείωση της χρήσης, αλλαγή υλικού ή εφαρμογής και συντηρητική φαρμακευτική αγωγή και χρήση τεχνικών δακρύων. Σε περίπτωση μολυσματικής κερατίτιδας (ποσοστό 20%)η αντιμετώπιση οφείλει να είναι άμεση γιατί μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη μείωση της όρασης.

Σημαντικό: Ένα κόκκινο μάτι σε χρήστη φακών επαφής πρέπει να θορυβήσει τον έφηβο και το γονέα. Πρέπει να αφαιρείται άμεσα ο φακός και να κρατείται μήπως χρειαστεί καλλιέργεια και απαιτείται άμεση οφθαλμολογική εξέταση.

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Γαλακτομπούρεκο με ανθότυρο και μέλι
Επόμενο άρθρο Καρναβάλι Μεγάρων 2019