ΚΕΟΣΟΕ: Ψυχορραγεί ο κλάδος της οινοποιίας και της αμπελουργίας


Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό οινοποιητικό κλάδο εξαιτίας των μέτρων που έχουν ληφθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η προσωρινή αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες), καθώς και των ξενοδοχειακών μονάδων ανά την επικράτεια, έχει προκαλέσει πτώση στις πωλήσεις του κλάδου που αγγίζει το 80% και σε κάποιες περιπτώσεις το 90%. Όπως τονίζουν οινοπαραγωγοί, οι ακυρώσεις παραγγελιών έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας με αποτέλεσμα αρκετά οινοποιεία να εχουν διακόψουν την παραγωγική διαδικασία.

Την Πασχαλινή περίοδο, πολλοί οινοπαραγωγοί περιμένουν μια αύξηση των εσόδων τους, μιας και το κρασί βρίσκεται παραδοσιακά στο ελληνικό πασχαλινό τραπέζι. Αυτό όμως από μόνο του δεν αρκεί, ιδιαίτερα εάν λάβουμε υπόψη μας και την κατάσταση που δείχνει να δημιουργείται λόγω της πανδημίας ενόψει της τουριστικής περιόδου. Τα πράγματα λοιπόν δείχνουν ζοφερά για το σύνολο των οινοπαραγωγών.

Σταδιακά η επιστροφή στην κανονικότητα αλλά χρειάζεται στήριξη

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΚΕΟΣΟΕ (Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων), η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα γίνει εν μια νυκτί αλλά σταδιακά. Τον ερχόμενο Αύγουστο έως τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί ο τρύγος για την καινούρια σοδειά και οι προβλέψεις είναι επισφαλείς, καθώς όλα εξαρτώνται από την εξέλιξη της πανδημίας και τη συμπεριφορά των καταναλωτών.

Με τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού να γίνονται κάθε μέρα όλο και περισσότερο εμφανείς σε όλο και περισσότερους κλάδους της εφοδιαστικής αλυσίδας, ο οινοποιητικός κλάδος αλλά και αυτός της αμπελουργίας, ζητά τη λήψη νέων επειγόντων μέτρων, δεδομένου ότι τα οινοποιεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στους αμπελουργούς για την σταφυλική παραγωγή του 2019.

Σε ό,τι αφορά τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί η ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη του οινοποιητικού κλάδου ο ΚΕΟΣΟΕ ζητά μεταξύ άλλων, την άμεση αποφόρτιση των αδιάθετων αποθεμάτων οίνου από τα οινοποιεία «μέσω απόσταξης για την παραγωγή οινοπνεύματος που είναι τόσο απαραίτητο στη σημερινή συγκυρία» ωστόσο τονίζει ότι «είναι προφανές ότι η τιμή ανά αποσταζόμενο λίτρο οίνου, θα πρέπει να καλύπτει το κόστος παραγωγής του», ενώ τέλος ζητά να ενταχθούν στους ΚΑΔ και στις επόμενες ευνοϊκές ρυθμίσεις που θα ακολουθήσουν για αυτήν την κατηγορία, οι κατά κύριο επάγγελμα αμπελουργοί.

 

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο "Έφυγε" για την γειτονιά των αγγέλων ο Μάριος Ρεντίφης
Επόμενο άρθρο Τηγανητός μπακαλιάρος με χρυσαφένια, τραγανή κρούστα