Κ.Κ.Ε. – Οι εξελίξεις στην απελευθέρωση της ενέργειας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Προωθούνται με ταχείς ρυθμούς οι εξαγορές, η απόσυρση Μονάδων και κατασκευή νέων με κριτήριο το κέρδος των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Ντόπια και ξένα μονοπώλια πέφτουν σαν τα κοράκια να αρπάξουν το φιλέτο της Ενέργειας και να αποσπάσουν πολλαπλά κέρδη από την απελευθέρωσή της. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως και η «δημόσια» ΔΕΗ λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που σημαίνει φουσκωμένους λογαριασμούς για τα λαϊκά νοικοκυριά, σπίτια χωρίς ρεύμα, σπάσιμο της Επιχείρησης σε εργολάβους που κυριολεκτικά ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους, τους αφήνουν απλήρωτους, τους απολύουν. Απαλλοτριώνουν περιοχές και αφήνουν ολόκληρους οικισμούς στην τύχη τους, αφού δεν αναλαμβάνουν το κόστος των νέων υποδομών για την μετεγκατάστασή τους. Με τους νέους σχεδιασμούς που προωθούνται η κατάσταση για τα λαϊκά στρώματα θα χειροτερέψει δραματικά:

  • Χιλιάδες απολύσεις από το κλείσιμο σταθμών και τον τρόπο λειτουργίας των νέων σταθμών που θα κατασκευαστούν
  • Χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας για τους εργαζόμενους στον κλάδο μέσα από το χτύπημα των Συλλογικών Συβάσεων, των εργολαβιών, της απληρωσιάς, των ανύπαρκτων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, των μισθών πείνας και των εξαντλητικών ωραρίων.
  • Σημαντικές επιπτώσεις στη θέρμανση των περιοχών της Δυτ. Μακεδονίας που τροφοδοτούνταν με χαμηλού κόστους θέρμανση. Αυτό άλλωστε σημαίνει ιδιωτικοποίηση: χαμηλό τιμολόγιο μόνο για τις επιχειρήσεις.
  • Αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ για τα λαϊκά νοικοκυριά που ήδη τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε 150%! Αυτός είναι ο καπιταλισμός, εργαζόμενοι που συμβάλλουν στην παραγωγή της ενέργειας να μην έχουν ρεύμα στα σπίτια τους και να πεθαίνουν απ’ το κρύο!

Στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος δεν υπάρχει «φιλολαϊκή διαχείριση» της Ενέργειας. Γι’ αυτό, η θέση του ΚΚΕ είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ: «Για να λυθεί ριζικά και το πρόβλημα της Ενέργειας, απαιτείται γραμμή σύγκρουσης και ρήξης με το καθεστώς ιδιοκτησίας των μονοπωλίων στον τομέα της Ενέργειας και συνολικά στην οικονομία. Μόνο ο νέος τρόπος παραγωγής, η εργατική – λαϊκή εξουσία μπορούν να διασφαλίσουν την ικανοποίηση όλων των λαϊκών αναγκών, και στην Ενέργεια»

Το ΚΚΕ καλεί σε αγωνιστική συσπείρωση, που δεν περιορίζεται μόνο σε αιτήματα άμεσης ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας, αλλά προβάλλει γραμμή αντεπίθεσης, με ριζοσπαστικούς, διεκδικητικούς στόχους.

  • Για να μειωθούν δραστικά τα τιμολόγια της λαϊκής κατανάλωσης, να καταργηθούν οι έμμεσοι φόροι στα καύσιμα και τα πράσινα τέλη υπέρ των επενδυτών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
  • Για να καταργηθούν οι εργολαβίες της ΔΕΗ ΑΕ, οι 8μηνες και 2μηνες συμβάσεις και να απορροφηθεί με πλήρη, σταθερή εργασία το εποχιακό προσωπικό της ΔΕΗ ΑΕ.
  • Για 35ωρο, 5ήμερο, 7ωρο και εγκατάλειψη της πολιτικής των υπερωριών.
  • Για να αντικατασταθούν οι παλιές θερμικές μονάδες με σύγχρονους λιγνιτικούς σταθμούς, με αυξημένο βαθμό απόδοσης.
  • Για να μην παραδοθούν λιγνιτωρυχεία, λιγνιτικά αποθέματα και υδάτινο δυναμικό σε ιδιωτικούς ομίλους.
  • Για την αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού με κρατικά υδροηλεκτρικά έργα, που συμβάλλουν ταυτόχρονα στην άρδευση αγροτικών εκτάσεων και στην παροχή αντιπλημμυρικής προστασίας.

Το ΚΚΕ στηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΔΕΗ παντού στην χώρα. Την Τετάρτη 25/4, μέρα όπου αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία το νομοσχέδιο, προγραμματίζεται πορεία από τα γραφεία της ΔΕΗ (Χαλκοκονδύλη 30) μέχρι τη Βουλή.

Η Ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό κι όχι εμπόρευμα. Φθηνή ενέργεια για το λαό κι όχι για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Π.Α.Μ.Ε. - Συγκέντρωση 01 ΜΑΗ στην πλατεία Ηρώων Μεγάρων
Επόμενο άρθρο ΝΕΜ: Ξέφρενη πανηγυρισμοί για την άνοδο στην Γ’ Εθνική