Μέχρι 31 Μαρτίου η διόρθωση των τ.μ. σε οικίες, καταστήματα και αυθαίρετα χωρίς την επιβολή προστίμων


Λύση – λύτρωση για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων με λανθασμένα δηλωμένα εμβαδά στους Δήμους, που τους απαλλάσσει από πρόστιμα και αναδρομικά, νομοθετήθηκε προχθές από την Ελληνική Βουλή

Η ρηξικέλευθη αυτή ρύθμιση η οποία υπήρξε επίμονο αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ κατά την τελευταία πενταετία, δίνει το δικαίωμα σε κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου, που έχει δηλωμένο στον οικείο ΟΤΑ το ακίνητό του με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, να το διορθώσει χωρίς την επιβολή προστίμων για το παρελθόν, και χωρίς αναδρομικές χρεώσεις πολλών ετών, όπως προέβλεπε η σχετική νομοθεσία, ιδιαίτερα για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων.

  • Η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνει κάθε είδους φόρους, τέλη και εισφορές προς τους Δήμους της χώρας, ήτοι τέλη καθαριότητας και φωτισμού, ΤΑΠ και δημοτικό φόρο, και αφορά κάθε είδους ακίνητα, ήτοι κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς και κοινόχρηστους χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακαλύπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα.
  • Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων αυτών είναι μέχρι την 31η Μαρτίου 2020, ενώ η χρέωση των πρόσθετων εμβαδών θα αρχίσει από την 1.1.2020, όποτε και αν δηλωθούν.
  • Ο Δήμος Μεγαρέων καλεί όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων  και ιδιαίτερα όσους τακτοποίησαν αυθαίρετα, να σπεύσουν να επωφεληθούν από τη μοναδική αυτή ρύθμιση, να ελέγξουν μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος τα δηλωμένα εμβαδά των ακινήτων τους και να προβούν στις τυχόν απαιτούμενες διορθωτικές δηλώσεις στο Γραφείο Εσόδων του Δήμου.
  • Επίσης υπενθυμίζεται ότι στις 31.12.2019 λήγει ανυπερθέτως η προθεσμία δήλωσης για τα κενά και μη ρευματοδοτούμενα ακίνητα.

Η σχετική διάταξη, που ψηφίστηκε ορίζει συγκεκριμένα τα εξής: «Οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισμού φόρων, τελών και εισφορών προς τους ΟΤΑ α΄βαθμού, μπορούν να υποβάλουν δήλωση με τα ορθά στοιχεία μέχρι 31.3.2020 χωρίς επιβολή προστίμων για την μη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης. Διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων του προηγουμένου εδαφίου υπολογίζονται και οφείλονται μόνον από την 1.1.2020.

Σε κάθε περίπτωση ας σπεύσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να ρυθμίσουν αυτό το ζήτημα εκμεταλλευόμενοι της συγκεκριμένης ιδιαίτερα ευνοϊκής ρύθμισης.

 

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Στα χέρια της αστυνομίας οι δράστες του φονικού των Αγίων Θεοδώρων
Επόμενο άρθρο Ασταμάτητος ο Μεγαρίκος