Μεγάλη στρατηγική ήττα η σύναψη δανείου ύψους 1.455.000€


Μεγάλη στρατηγική ήττα αποτελεί για τη διοίκηση του δήμου μας η απόφαση αποδοχής των όρων σύναψης δανείου ύψους 1.455.000 ευρώ με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με σκοπό την αναχρηματοδότηση των δανείων του δήμου.

Πριν από 3 χρόνια η διοίκηση είχε υποσχεθεί ότι όχι μόνο θα πετύχει την αναχρηματοδότηση του συνόλου των δανείων του δήμου μας, αλλά θα επιτύχει επιπρόσθετα και κούρεμα αυτών!

Σήμερα με την πρόσφατη απόφαση αποδείχθηκε ότι για άλλη μια φορά παραπλάνησε τους πολίτες και το μόνο που πέτυχε ήταν να πάρει ένα ακόμα δάνειο το οποίο θα αποπληρωθεί σε 15 χρόνια εφόσον μιλάμε για παλαιότερα δάνεια εξυπηρέτησης λειτουργικών δαπανών και σε 20 χρόνια, εφόσον μιλάμε για παλαιότερα δάνεια εξυπηρέτησης επενδύσεων και επενδυτικών σκοπών. Το βραχυπρόθεσμο όφελος είναι η ετήσια βελτίωση της ρευστότητας του δήμου, δηλαδή της διοίκησης, αλλά το μακροπρόθεσμο τίμημα είναι η επιβάρυνση του ταμείου του δήμου κατά τουλάχιστον 700.000 ευρώ!

Βέβαια η μεγάλη παραπλάνηση αφορά στην ίδια την αναχρηματοδότηση. Έγινε τελικά αναχρηματοδότηση των δανείων του δήμου με αυτή την ενέργεια της διοίκησης του κ. Σταμούλη, ή όχι;

Μα φυσικά ΔΕΝ έγινε!

Σε παλαιότερες συνεδριάσεις για το ίδιο θέμα η διοίκηση δια στόματος Δημάρχου ή του τ. Αντιδημάρχου οικονομικών, μιλούσε για αναχρηματοδότηση όλων των παλαιών δανείων.

Τι παρουσίασε σήμερα; Παρουσίασε ως επιτυχία την αναχρηματοδότηση μέρους των δανείων που είχαν συναφθεί με το ΤΠκΔ.

Εξαιρούνται, το συνομολογούμενο δάνειο της διοίκησης του κ. Σταμούλη με το ΤΠκΔ, ύψους 740.000 ευρώ για κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών, που συνάφθηκε το 2015 και τα 2 δάνεια του δήμου Νέας Περάμου με τις τράπεζες Πειραιώς και Finance, ύψους 1.000.000 ευρώ περίπου συνολικά, τα οποία θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται ξεχωριστά. Επομένως για ποια αναχρηματοδότηση όλων των παλαιών δανείων του δήμου μιλάμε;  Χαρακτηριστικό της προχειρότητας και της έλλειψης οργάνωσης και προγραμματισμού αποτελεί η ασυνεννοησία και διάσταση απόψεων που υπήρχε κατά τη διάρκεια της συζήτησης μεταξύ του Δημάρχου κ. Σταμούλη και του τ. Αντιδημάρχου κ. Πολυχρόνη.

Είπε ο κ. Πολυχρόνης: «…ζητήσαμε δάνειο από το ΤΠκΔ για αναχρηματοδότηση όλων των δανείων του δήμου με σκοπό να πάμε μετά στην Πειραιώς και την Finance και να τους πούμε ότι  «σας δίνουμε ζεστό χρήμα, κάντε μας κούρεμα». Όμως το ΤΠκΔ δεν δέχθηκε και έτσι δεν μπορέσαμε να το κάνουμε αυτό…» Στη συνέχεια ο κ. Σταμούλης λέει: «…Ποιος σας είπε ότι εμείς θέλαμε να συμπεριλάβουμε και τα δάνεια της Πειραιώς και της Finance. Έχουν μικρό επιτόκιο και δεν μας συνέφερε να τα συμπεριλάβουμε στην αναχρηματοδότηση…»

Με όλα τα ανωτέρω γίνεται αντιληπτό πως σε αυτή τη δημοτική αρχή δεν λειτουργεί τίποτα με μεθοδικότητα και προγραμματισμό.

Η διοίκηση του κ. Σταμούλη  πήρε δάνειο ύψους 1.455.000 ευρώ και αν προσθέσουμε το προηγούμενο δάνειο των 740.000 ευρώ που πήρε το 2015 έχει πάρει συνολικά 2.195.000 ευρώ και με την υποτιθέμενη αναχρηματοδότηση που επιχείρησε επιβάρυνε το δήμο με ακόμα 700.000 ευρώ επιπλέον τόκους και τοκοχρεολύσια του δανείου της αναχρηματοδότησης.

Οι ενέργειες αυτές της διοίκησης αποδεικνύουν από τη μια έλλειψη στρατηγικής και αποτελούν από την άλλη μεγάλη στρατηγική ήττα.

Για μια ακόμα φορά απέτυχε να λειτουργήσει προς όφελος του δήμου και των δημοτών.

Η διοίκηση μας δεν πήρε κανένα δάνειο. Συγχρόνως πετύχαμε με την εφαρμογή του νόμου 4093/2012 την επιμήκυνση των δανείων του ΤΠκΔ κατά 8 χρόνια  και συγχρόνως τη μείωση του επιτοκίου κατά μια ποσοστιαία μονάδα.

Αποτέλεσμα αυτών ήταν να κερδίσει ο δήμος μας πολλές  χιλιάδες ευρώ. Η διοίκηση προσπαθεί με σπασμωδικές ενέργειες να σταθεί στην επιφάνεια της θάλασσας, αλλά πνίγεται ακόμα και από ένα  κυματάκι. Κάτι τέτοιο είναι και η αναχρηματοδότηση που επιχείρησε να κάνει και απέτυχε παταγωδώς.

Και σ΄αυτό τον τομέα έδειξε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Είναι ανεπαρκέστατη.

Η διοίκηση του κ. Σταμούλη ολοκλήρωσε τον κύκλο της.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ «ΜΕΓΑΡΑ – ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ»
Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Συμπληρώματα διατροφής και ντόπινγκ
Επόμενο άρθρο Γιάννης Μιχάλαρος: Ανοιχτή Επιστολή Στους Συναγωνιστές κατά του Βωξίτη