Με αφορμή το γάλα … ή κάτι άλλο?


Παρακολουθώντας τις αγοραπωλησίες αμνοεριφίων στην Ελλάδα για κατανάλωση κρέατος, παρατηρήθηκε φέτος, για πρώτη φορά, επάρκεια εγχωρίων αμνοεριφίων. Συνήθως, κάθε χρόνο, τέτοια περίοδο υπήρχε ανάγκη εισαγωγής αμνοεριφίων από το εξωτερικό για κάλυψη των εγχωρίων αναγκών κατανάλωσης.

Η παρατηρηθείς επάρκεια προβάτων κι αιγών προς σφαγή για παραγωγή κρέατος, πιθανόν σημαίνει ότι οι κτηνοτρόφοι δεν αντέχουν να αντιμετωπίσουν τα έξοδα εκτροφής και εκποιούν τα αμνοερίφια. Αυτό πάλι σημαίνει ότι τον επόμενο χρόνο δεν θα έχουμε αρκετά αμνοερίφια για παραγωγή γάλακτος και αρνιών, που σημαίνει μακροχρόνια έλλειψη στο γάλα και βέβαια και στο κρέας μελλοντικά …

Μετά την κατάργηση της ποσόστωσης γάλακτος, διότι υπήρξε υπερεπάρκεια γάλακτος και κρέατος, στην Ελλάδα, καταγράφηκε μείωση των κτηνοτρόφων, αύξηση του μεγέθους των μονάδων, αλλά τελική μη κάλυψη του ύψους της ποσόστωσης. Η ποσόστωση ήταν μια κίνηση της Ευρ. Επιτροπής, στα πλαίσια της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής-ΚΓΠ (και για τους αγράμματους (!) ΚΑΠ, από το CAP) για να προστατεύσει τους κτηνοτρόφους, παραγωγούς γάλακτος και να προσφέρει επάρκεια στο γάλα.

Η ΚΓΠ πέτυχε απολύτως σε αυτό το σημείο, αφού είχαμε υπερεπάρκεια, και έπρεπε το μέτρο να καταργηθεί, αφού πρόσφερε την ευκαιρία στους κτηνοτρόφους να αναδιαρθρωθούν για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις. Δυστυχώς, φαίνεται, ότι οι οικονομικές ενισχύσεις για την αναδιάρθρωση δεν πήγαν στην αναδιάρθρωση, αλλά σε καταναλωτικές δαπάνες. Δηλαδή κάλυψαν την υστέρηση στην σωστή εμπορική τιμή, στηρίζοντας τους εμπόρους και μεταπράτες, κυρίως, φαίνεται, λόγω μη επαρκούς οργάνωσης των παραγωγών-κτηνοτρόφων.

Η κ. Μάγδα Κοντογιάννη (Γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, που ρωτήθηκε σχετικά, απέδωσε το όλο σκηνικό στην «ανήθικη» εκμετάλλευση της διαφοροποίησης της ροής των πληροφοριών. Οι έμποροι και οι μεσάζοντες έχουν σαν κύριο αντικείμενο, πιθανόν, την επεξεργασία των πληροφοριών, τις οποίες και εκμεταλλεύονται (είτε πρόκειται για λίστες πελατών, είτε για τάσεις αγοράς) που ούτως ή άλλως παράγονται για αυτούς, ενώ οι κτηνοτρόφοι-παραγωγοί πλούτου, έχουν σαν κύριο αντικείμενο την καθημερινή απασχόληση με την επιβίωση τους και την επιβίωση και φροντίδα των ζωντανών τους.

Η πραγματική δουλειά των κτηνοτρόφων δεν τους αφήνει χρόνο για αναζήτηση πληροφοριών, και έτσι οι κάτοχοι πληροφοριών, έστω και με διαφορά λίγων μηνών, καθιστά τους κτηνοτρόφους ευάλωτους σε υποκινούμενους «πανικούς», όπως το στημένο σκηνικό των αρχών του καλοκαιριού. Αλλά η «ζημιά» έγινε.

Οι Ομάδες Παραγωγών είναι μια πολύ καλή επιλογή, για την συγκράτηση των τιμών παραγωγού. Και ήδη ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής εργάζεται ένθερμα με συναντήσεις σχεδόν κάθε Τρίτη, στα γραφεία του, Λ. Πορφύρα 4, Αχαρνές (Λαθαία, Στάβλοι Κοντογιάννη) με όσους πραγματικά ενδιαφέρονται να μοιρασθούν δυνατότητες και ευκαιρίες επιβίωσης όλων.

Οι αγρότες-κτηνοτρόφοι είναι έρμαιο εκβιασμού, καθ όσο τους τελικούς καταναλωτές τους «έχουν» οι μεταποιητές και οι έμποροι, και επειδή τα προϊόντα των κτηνοτρόφων είναι ευαλλοίωτα ή/& ογκώδη. Ίσως να μπορούσαν οι κτηνοτρόφοι, αν οργανωθούν, να μεταποιούν και να συσκευάζουν τα προϊόντα τους σε επίπεδο που να μην αλλοιώνονται σε μερικές ώρες ή ημέρες (γάλα), αλλά να αντέχουν σε μήνες (τυρί), ίσως, τότε, να μπορούσαν να αξιοποιήσουν τον παραγόμενο πλούτο τους χωρίς εκβιασμούς. Μόνον οι Ομάδες Παραγωγών, με σωστή συν-αντίληψη και οργάνωση, μπορούν να δώσουν απάντηση στους εκβιαστές και καιροσκόπους, που μαθαίνουν γρήγορα τις πληροφορίες και οργανώνονται, πάντα εις βάρος των πραγματικών παραγωγών πλούτου. Πάντα σε βάρος των κτηνοτρόφων.

Και η πολιτεία, δέσμια των συντεχνιών και των γραφειοκρατών (ή μήπως υποθάλπουσα τις συντεχνίες? …) δεν προστατεύει θεσμικά τους αγρότες. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα αναπτύχθηκε μια περίεργη συμπτωματικά ταυτόχρονη κίνηση αυτοδιοικητικών παραγόντων να αποφασίσουν ότι στις περιοχές τους δεν υπάρχουν χώροι για βόσκηση και ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, και να εκδιώξουν τους παραγωγούς πραγματικού πλούτου, τους κτηνοτρόφους.

Στην έκθεση Τοπικής Ανάπτυξης ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ στο stand «Πρόβειο ΚΟΡΔΑΛΗΣ, Μέγαρα» συναντήσαμε πολλούς κτηνοτρόφους μεταξύ των οποίων τον κ Νίκο Κορδαλή, τον κ Φάνη Λέκκα, τον κ Θωμά Κουστέρη, τον κ Γιάννη Κοντογιάννη, ακόμα και τον βουλευτή υπαίθρου Αττικής κ Π. Σκουρολιάκο και συζητώντας καταγράψαμε την αίσθηση τους ότι οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζονται ως «διαφορετικοί» πολίτες. Μοιάζει σαν οι αστοί να τους αντιμετωπίζουν «εχθρικά», όλα τους «μυρίζουν», όπως ισχυρίζονται. Ξεχνούν ότι για να παραχθεί ένα λίτρο γάλα «συν-παράγονται» και τρία κιλά «κοπριάς», και απαιτείται η ίδια φροντίδα και για αυτά, για να έχουμε το ένα λίτρο γάλα. Ίσως η αναδυόμενη έλλειψη στο γάλα, με κορύφωση φέτος τα Χριστούγεννα, να είναι μια πλευρά του ίδιου προβλήματος.

Κι ένας εχέφρων παρατηρητής θα μπορούσε να αναρωτηθεί:

Δεν θα μπορούσε η πολιτεία να διαθέτει έγκαιρα τις απαραίτητες πληροφορίες, κατάλληλα επεξεργασμένες στους πραγματικούς παραγωγούς πλούτου, ώστε να αντιδρούν σωστά?

Μήπως ακόμα και οι «δημόσιοι» λειτουργοί είναι συνοδοιπόροι των εκμεταλλευτών πληροφοριών (εμπόρων και μεταποιητών) ή/& χειρισμού των πληροφοριών, πάντα εις βάρος των κτηνοτρόφων?

Μήπως τελικά το πρόβλημα δεν είναι ανάμεσα στους κτηνοτρόφους-παραγωγούς για το γάλα, και στους εμπόρους-αστούς, αλλά μεταξύ παραγωγών και αστών?

Μήπως θα μπορούσαν όλοι όσοι παράγουν πραγματικά να συναντηθούν σε μια «ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ» και να προσπαθήσουν να διαμορφώσουν συνθήκες μικρότερης εκμετάλλευσης των παραγωγών? Και γενικότερα των πολιτών?

Μήπως? ….

Και μέχρι τότε, στην εποχή της εισόδου της κοινωνίας της γνώσης και των πληροφοριών, οι κατέχοντες τις πληροφορίες, ή ακόμα και οι έχοντες γρήγορη πρόσβαση στις πληροφορίες, θα εκβιάζουν και θα εκμεταλλεύονται τους πραγματικούς παραγωγούς πλούτου, και στην πρόσφατη περίπτωση (ή συνεχώς?) τους κτηνοτρόφους, θέλοντας να σβήσουν από παντού ότι μέχρι πριν λίγες δεκαετίες (ή και σήμερα ακόμα? …) γύρω από την Ακρόπολη έβοσκαν πρόβατα.

ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Εισήγηση (περί βωξιτών) προς Διεπιστημονική Επιτροπή
Επόμενο άρθρο Κ. ΦΥΛΑΚΤΟΣ: Παλεύουμε για τα καθημερινά προβλήματα της πόλης