Με επιτυχία διεξήχθη και φέτος το «πέταγμα του αερόστατου»


Το έθιμο του «πετάγματος» αερόστατου, αποτελεί μια από τις ομορφότερες και χαρακτηριστικότερες παραδόσεις των Μεγάρων. Ένα έθιμο, που παραμένει ζωντανό σχεδόν έναν ολόκληρο αιώνα.

Οι «παλιοί» Μεγαρίτες, κατασκεύαζαν και πετούσαν αυτό το ιδιότυπο αερόστατο – συνήθως σε σχήμα πούρου – κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Με την πάροδο των χρόνων,  το έθιμο εντάχτηκε στις καρναβαλικές εκδηλώσεις των Μεγαριτών και αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής εθιμικής κουλτούρας.

Τα τελευταία χρόνια, «Ο Κούρος» αναβιώνει το έθιμο του αεροστάτου, υπό την αιγίδα του Δήμου. Η Εθελοντική Ομάδα των Μεγάρων, διοργανώνει κάθε χρόνο σε Μέγαρα και Νέα Πέραμο σχολές κατασκευής αεροστάτου, διδάσκοντας έτσι στους νέους τον παραδοσιακό τρόπο κατασκευής του αερόστατου.

Φέτος στις 10 Μαρτίου – Κυριακή της Τυρινής – για 16η συνεχή χρονιά, πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός πετάγματος αερόστατου στα Μέγαρα, με πλήθος συμμετοχών. Μολονότι ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος – υπήρχε ελαφρύ αεράκι που δεν ευνοεί το πέταγμα του αερόστατου – αρκετά από τα αερόστατα πέταξαν στον μεγαρικό ουρανό, ενθουσιάζοντας μικρούς και μεγάλους. Εκτός βέβαια από τα αερόστατα, το ανοιξιάτικο αεράκι έδωσε την ευκαιρία σε αρκετούς, να δοκιμάσουν την τεχνική τους και στο πέταγμα του χαρταετού.

Στο τέλος του διαγωνισμού, η κριτική επιτροπή απένειμε επαίνους και διακρίσεις, στις εξής κατηγορίες:

  • Μεγαλύτερο αερόστατο
  • Μικρότερο αερόστατο
  • Αερόστατο που πέταξε πιο μακριά
  • Πιο πρωτότυπο αερόστατο
  • Αερόστατο που πέταξε τις περισσότερες φορές

 

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο ΠΡΟΣΟΧΗ: Στρατιωτικές ασκήσεις στο όρος «ΠΑΤΕΡΑΣ» από 18 έως 22 Μαρτίου
Επόμενο άρθρο Γαλακτομπούρεκο με ανθότυρο και μέλι