Ξανά Δήμαρχος Μεγαρέων ο Γρηγόρης Σταμούλης


Στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών για την ανάδειξη νέου Δημάρχου Μεγαρέων, ο νυν Δήμαρχος κ. Γρηγόρης Σταμούλης, συγκέντρωσε το εντυπωσιακό ποσοστό του 58,91%, πετυχαίνοντας μεγάλη νίκη επί του αντιπάλου του κ. Γιάννη Μαρινάκη, που συγκέντρωσε συνολικά 41,09%.

Ο κ. Σταμούλης κέρδισε την προτίμηση συνολικά  8.827 ψηφοφόρων,  έναντι 6.156 που επέλεξαν να ψηφίσουν τον έτερο διεκδικητή του δημαρχιακού θώκου και πρώην δήμαρχο κ. Γιάννη Μαρινάκη.

**Στο γράφημα που ακολουθεί, απεικονίζονται οι αριθμοί των ψήφων και τα ποσοστά του κάθε μονομάχου

Στις δηλώσεις του αμέσως μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων, ο επανεκλεγείς Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρηγόρης Σταμούλης αφού ευχαρίστησε τους συνεργάτες και την οικογένεια του για την βοήθεια και την στήριξη τους, δήλωσε με νόημα:

«Κάποιοι προσπάθησαν να δυναμιτίσουν το ήπιο προεκλογικό κλίμα. Κάποιοι με ονοματεπώνυμο και κρυφό χρηματοδότη, προσπάθησαν να εκμεταλλευθούν συγκεκριμένους ανθρώπους, οι οποίοι δυστυχώς ακόμα μια φορά έπεσαν σε αυτή τη λούμπα. Ελπίζω αυτή η φορά να είναι η τελευταία, γιατί όπως αποδεικνύεται σήμερα, ότι οι εκλογές δεν κερδίζονται με αυτόν τον τρόπο.

Υπάρχουν πολλοί και έντιμοι τσιγγάνοι. Δυστυχώς, κάποιοι προσπαθούν να αλλοιώσουν αυτόν τον χαρακτήρα και να περάσουν την αντίληψη ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Αποδείχθηκε και στις εκλογές του 2014 και τώρα, ότι όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως προέλευσης, ανεξαρτήτως ηλικίας, έχουνε νου και γνώση και ξέρουν το καλό για τον τόπο. Αν εξαιρέσουμε λοιπόν αυτό το απαράδεκτο σημερινό γεγονός, όλη η προεκλογική περίοδος ήταν η πιο ήρεμη στον τόπο μας και για αυτό αξίζουν πολλά και θερμά συγχαρητήρια σε όσους έλαβαν μέρος σε αυτές τις εκλογές. Όλοι οι συνδυασμοί επέδειξαν ήθος και αξιοπρέπεια και παρά τα προβλήματα που φέρνει ο «Κλεισθένης», θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε για το καλό του τόπου.

Καλούμαστε για άλλη μια τετραετία να διαχειριστούμε τα κοινά και παρά τα λάθη και τις δυσκολίες, οι πολίτες σκέφτηκαν ώριμα και το εκτίμησαν. Η σημερινή νίκη μας δημιουργεί μεγάλη ευθύνη και το μεγάλο ποσοστό δείχνει ότι οι πολίτες έχουν από εμάς απαιτήσεις. Από την επαύριον, θα ανασκουμπώσουμε τα μανίκια και με περισσότερο ζήλο, με περισσότερες δυνάμεις θα προσπαθήσουμε, γιατί οι προσπάθειες μας πιάνουν τόπο και οι συμπολίτες μας το αναγνωρίζουν.

Σε αυτήν την προσπάθεια, η συμπαράσταση όλων των πολιτών ήταν καθοριστική, πολλές ευχαριστίες από τα βάθη της καρδιάς μου.

Ευχαριστώ και τον συμπολίτη μας δημοσιογράφο κ. Γιάννη Παπαγιάννη, που προβάλλει τον δήμο μας συνεχώς, γιατί έχουμε ανάγκη τον δήμο να τον βγάλουμε από την αφάνεια. Είμαι σίγουρος ότι την επόμενη τετραετία όλη η Ελλάδα θα μιλάει για τα Μέγαρα. Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσουμε αυτήν την ωραία προσπάθεια, έχουμε δρόμο πολύ να διανύσουμε, η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη αλλά αντέχουμε, έχουμε κουράγιο, δύναμη, θέληση να προχωρήσουμε.

Όλοι μαζί θα προχωρήσουμε».

Στον αντίποδα, ο μεγάλος ηττημένος αυτών των εκλογών ο κ. Γιάννης Μαρινάκης, προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, σε όλους τους συμπολίτες και τις συμπολίτισσες που μας τίμησαν με την ψήφο τους. Το 41%  του λαού, μας υποχρεώνει να αγωνιστούμε για την αναγέννηση του τόπου μας.
Σας διαβεβαιώνω ότι θα το κάνουμε!».

Τα συμπεράσματα της εκλογικής αναμέτρησης

Ένα ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο, που προκύπτει από την εκλογική αναμέτρηση του 2ου γύρου των δημοτικών εκλογών, είναι αυτό του υψηλού ποσοστού αποχής των ψηφοφόρων. Ένα ποσοστό αρκετά διευρυμένο σε σύγκριση με το ποσοστό αποχής της πρώτης Κυριακής (33,71% έναντι περίπου 44,77%).

Όπως λοιπόν διαπιστώνουμε, ένας μεγάλος αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων του εκλογικού σώματος του δήμου Μεγαρέων, προτίμησε την 2η Κυριακή να μην προσέλθει καν στις κάλπες! Αυτο είχε σαν αποτέλεσμα, από το σύνολο του εκλογικού σώματος του δήμου, το όποιο αριθμεί συνολικά 28.650 εγγεγραμμένους, μόλις το 55,23%  δηλαδή 15.824 ψηφοφόροι να ψηφίσουν για την εκλογή νέου Δημάρχου.

Γεγονός απογοητευτικό, αφού οι αριθμοί δείχνουν ότι κάτι παραπάνω από 4 στους 10 ψηφοφόρους, προτίμησαν την δεύτερη Κυριακή να στρέψουν τις πλάτες τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η μεγάλη αποχή των ψηφοφόρων από τις κάλπες της 2ης Κυριακής, αποτυπώνεται ξεκάθαρα σε ένα ακόμη γράφημα, όπου όπως διαπιστώνουμε, ο μεγάλος κερδισμένος των φετινών εκλογών είναι η μη συμμετοχή…

Συμπερασματικά λοιπόν, η επομένη ημέρα των εκλογών, εκτός από τα συναισθήματα χαράς για τους νικητές και λύπης για τους ηττημένους, θα πρέπει να μας βρει όλους προβληματισμένους μα κυρίως τους πολιτικούς παράγοντες του τόπου, με το ερώτημα ποια ακριβώς δημοκρατία θέλουμε;

Την δημοκρατία όπου οι λίγοι (που συμμετέχουν) αποφασίζουν για τους πολλούς; η την δημοκρατία όπου όλοι συμμετέχουν και αποφασίζουν;

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Υποψήφιος Βουλευτής με το Ε.ΠΑ.Μ. ο Κώστας Δέδες
Επόμενο άρθρο «Η σκυτάλη στις πόλεις» 2ο Συνέδριο για την ΕΚΕ και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη