ΟΗΕ και IPCC: Αδιανόητες οι συνέπειες από τη Κλιματική Αλλαγή…


Για δεκαετίες, το σύνολο των επιστημόνων – εκτός κάποιων φωτεινών εξαιρέσεων – πίστευε ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα γεγονός που θα συνέβαινε στο μακρινό μέλλον. Όμως το εφετινό κύμα καύσωνα στην Ευρώπη, μας έκανε να διαπιστώσουμε με τον πλέον οδυνηρό τρόπο ότι έκαναν λάθος.

θερμοκρασίες 30 βαθμών στην Αρκτική (ακόμη και στα πιο βορινά σημεία της), έλειωσαν 40 δισεκατομμύρια αρχέγονων τόνων πάγου!!!

Αν ένας επιστήμονας ισχυρίζονταν τη δεκαετία του 1990, ότι στα επόμενα 25 χρόνια, ένα και μόνο κύμα καύσωνα θα μπορούσε να ανεβάσει τη στάθμη των ωκεανών, θα τον αποκαλούσαμε κινδυνολόγο και θα κινδύνευε να τον αποπέμψει η διεθνής επιστημονική κοινότητα. Σύμφωνα όμως με έκθεση του ΟΗΕ, τα χειρότερα σενάρια εκείνης της περιόδου, σήμερα δυστυχώς είναι μια ζοφερή πραγματικότητα.

Στην πρώτη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) το 1990, κορυφαίοι επιστήμονες του πλανήτη από 195 χώρες, είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Κλιματική Αλλαγή θα συμβεί αργά και πως το παγωμένο έδαφος της Αρκτικής, που περιέχει τεράστιες ποσότητες μεθανίου, δεν κινδύνευε να λιώσει, ενώ το παγοκάλυμμα της Ανταρκτικής παρέμενε σταθερό. Σήμερα, γνωρίζουμε ότι οι προβλέψεις του 1990 ήταν εντελώς λανθασμένες!

Μέχρι στιγμής, η υποτίμηση της κλιματικής αλλαγής έχει προκαλέσει τεράστιο οικονομικό κόστος στον λεγόμενο ανεπτυγμένο κόσμο. Τα παραδείγματα πολλά, όπως αυτό του υπόγειου της Νέας Υόρκης, ο οποίος στα 108 χρόνια λειτουργίας του δεν είχε πλημμυρίσει ποτέ!  Οι πλημύρες από τον τυφώνα «Σάντι» το 2012, προκάλεσαν ζημιές στο δίκτυο του υπόγειου που έφθασαν τα 5 δισ. δολάρια, ενώ το 2017, ο τυφώνας «Χάρβεϊ» προκάλεσε στο Χιούστον και στις γύρω περιοχές, καταστροφές ύψους 125 δισ. δολαρίων.

Το IPCC, συνειδητοποιώντας το μέγεθος της κλιματικής κρίσης, στην περυσινή του έκθεση περιέγραψε πόσο δύσκολο είναι να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου, αλλά και πόσο σοβαρές συνέπειες για το κλίμα θα έχει ακόμη και αυτό το αισιόδοξο σενάριο.

Ο ΟΗΕ σε έκθεση που έδωσε στην δημοσιότητα, αναφέρει ότι οδεύουμε σε άνοδο τουλάχιστον 3 βαθμών Κελσίου με αδιανόητες συνέπειες για το περιβάλλον και την οικονομία.

Δυστυχώς, αυτή η πραγματικότητα γίνεται γνωστή, 30 ολόκληρα χρόνια αφότου ξεκίνησε η δημόσια συζήτηση για τη κλιματική αλλαγή.

Η συνειδητοποίηση ότι το κλίμα μπορεί να αλλάξει σε διάστημα δεκαετιών, υπήρξε ένα μεγάλο σοκ για τους επιστήμονες, που θεωρούσαν ότι τέτοιες αλλαγές συμβαίνουν μόνο σε ορίζοντα εκατονταετιών ή χιλιετιών.

Όπως λοιπόν όλα δείχνουν, η φύση εκδικείται τον άνθρωπο για την αλαζονεία που επέδειξε για ολόκληρες δεκαετίες. Ίσως την ύστατη αυτή ώρα, εάν όλοι μας συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος της καταστροφής που έρχεται, να προλάβουμε να σώσουμε το «σπίτι» των επομένων γενεών…

 

 

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Γ. ΚΩΤΣΗΡΑΣ: «Δεν θα ξεχάσουμε τη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο»
Επόμενο άρθρο ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ: Τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων σήμανσης