Οι προπονητές των Atlético Madrid και Getafe CF σε μια μοναδική συνέντευξη


Οι Jesus Adolfo Marcos (Head Coach U19) της F.C. ATLETICO MADRID και ο Alejandro Rodriguez (Head Coach U17) της F.C. GETAFE, μαζί με τον επικεφαλής της Ισπανικής A.F.A. Jose Garcia, βρέθηκαν στην χώρα μας προκειμένου να παρακολουθήσουν και να αξιολογήσουν, ορισμένα  από τα ανερχόμενα ταλέντα του ελληνικού ποδοσφαίρου, σε ένα μοναδικό tryout (δοκιμαστικά εξεύρεσης ταλέντων) που διοργάνωσε η F.D.E.

Τα Χριστούγεννα του 2015, ο Head Coach της F.C. GETAFE, Alejandro Rodriguez, είχε ξαναβρεθεί στην χώρα μας σε αντίστοιχα Tryout, ξεχωρίζοντας και επιλέγοντας τελικά έναν τερματοφύλακα (γεννηθείς το 1998), ο οποίος υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο συνεργασίας με την ισπανική ομάδα. Εκτός από τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή στην λίστα των «υπό παρακολούθηση» παικτών του ισπανικού συλλόγου, ο Alejandro Rodriguez είχε προσθέσει άλλους έξι νεαρούς ποδοσφαιριστές, γεννημένους το 2000 και 2001 αντίστοιχα.

Στα φετινά tryout μαζί με τον κόουτς της  GETAFE, παραβρέθηκε και ο Jesus Adolfo Marcos Head Coach U19 της F.C. ATLETICO MADRID, ο οποίος παρακολούθησε και προπόνησε προσωπικά τους αξιολογούμενους αθλητές! Μάλιστα απ’ ότι μας δήλωσε στην αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε, το επίπεδο των αθλητών, ήταν αρκετά καλό, ενώ κάποιοι από τους ποδοσφαιριστές που αξιολογήθηκαν, κρίθηκε  ότι θα πρέπει τον ερχόμενο Ιούνιο (2017) να μεταβούν στην Ισπανία, προκειμένου να ενταχτούν για ένα 15νθημερο, στις ακαδημίες της ισπανικής ομάδας. Το διάστημα αυτό, οι επιλεγμένοι αθλητές θα αγωνιστούν σε ένα από τα μεγαλύτερα τουρνουά υποδομών που πραγματοποιείται στην Μαδρίτη, με τη συμμετοχή των περισσοτέρων ισπανικών συλλόγων αλλά και μεγάλων ευρωπαϊκών clubs, προκειμένου οι προπονητές και scouters των ATLETICO MADRID και GETAFE να αποκτήσουν ολοκληρωμένη εικόνα για τους αθλητές που επέλεξαν.

Αυτό που εμάς μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στην συνέντευξη που θα διαβάσετε, είναι ότι το βασικό κριτήριο για την επιλογή ενός ποδοσφαιριστή, που θα επιλεγεί να αγωνιστεί στο μεγαλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, δεν είναι ούτε τα «τεχνικά χαρακτηριστικά» του, ούτε οι «αθλητικές του επιδόσεις», αλλά  ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται το «παιχνίδι» κατά την διάρκεια του!!!

Ερώτηση: Ποιες θα λέγατε ότι είναι οι βασικές διαφορές μεταξύ των ελλήνων και των ισπανών παικτών στο ποδόσφαιρο στο επίπεδο των παιδιών – εφήβων, που έχουμε και σήμερα εδώ;

Jesus Adolfo Marcos: Επειδή δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν τα παιδιά που έχουν έρθει εδώ σε αυτά τα δοκιμαστικά, είναι από το μεσαίο ή υψηλό επίπεδο, δεν μπορούμε να πούμε κάτι συγκεκριμένο… Σε τέτοιου είδους διοργανώσεις στην Ισπανία, συνήθως έχουμε ένα μεσαίο επίπεδο παικτών να λαμβάνουν μέρος και μόνο 2-3 παίκτες συνήθως να ξεχωρίζουν. Βέβαια ο ισπανικός τρόπος παιχνιδιού είναι εντελώς διαφορετικός.

Ερώτηση: Ποιες είναι οι διαφορές αυτές που αναφέρετε ότι υπάρχουν στον ισπανικό τρόπο παιχνιδιού;

Jesus Adolfo Marcos: Κατά τη γνώμη μου, οι περισσότεροι Έλληνες παίκτες στις ηλικίες που αξιολογούμε, προσπαθούν να πάρουν την μπάλα και τρέχουν ασταμάτητα για το τέρμα. Όλη η προσπάθειά τους είναι να έχουν μεγαλύτερη κατοχή της μπάλας προσπαθώντας να βάλουν γκολ. Στον ισπανικό τρόπο παιχνιδιού, είναι πολύ σημαντικό το πλασάρισμα / εναλλαγή της μπάλας μεταξύ των παικτών. Είναι περισσότερο passing game και το αποτέλεσμα προκύπτει από συλλογική προσπάθεια και όχι από ατομικό παιχνίδι. Αυτή είναι η πιο βασική διαφορά.

Επίσης πολύ σημαντική διαφορά, είναι το γεγονός, ότι στην Ισπανία ο κάθε παίκτης πρέπει να σκεφτεί βρει λύση επάνω στη ροή του παιχνιδιού. Εδώ στην Ελλάδα βλέπουμε πως ο κάθε παίκτης προσπαθεί απλά να περάσει την μπάλα. Εμείς προσπαθούμε και απαιτούμε από τους παίκτες να χρησιμοποιούν το μυαλό τους και να οργανώνουν το παιχνίδι, βρίσκοντας λύσεις και επιτυγχάνοντας θετικά αποτελέσματα. Το αποτέλεσμα πρέπει να είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και όχι ατομικής. Γι αυτό για εμάς, καλύτερος είναι ο παίκτης που έχει το μυαλό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του παιχνιδιού και όχι αυτός που είναι καλύτερα τεχνικά καταρτισμένος, ή είναι ο πιο γρήγορος του παιχνιδιού.

Ερώτηση: Σχετικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, πως αξιολογείτε εσείς τη φιλοσοφία που η κάθε μία έχει στον τρόπο που παίζει ποδόσφαιρο;

Alejandro Rodriguez: Κοιτάξτε, θεωρούμε πως το ποδόσφαιρο και ο τρόπος που παίζεται δεν έχει να κάνει με χώρες αλλά με ομάδες και πιο συχνά με προπονητές. Παραδείγματος χάριν, το αγγλικό στυλ ποδοσφαίρου είναι πολύ πιο διαφορετικό από το ισπανικό, όμως ο Γκουαρντιόλα στην Μάντσεστερ, προσπαθεί να εφαρμόσει το ισπανικό στυλ, το ίδιο και Κόντε στην Τσέλσι, καθώς και ο Αντζελόττι στην Μπάγιερν. Και ο Αντζελόττι και ο Γκουαρντιόλα εφαρμόζουν το passing game. Η ολλανδική ομάδα του Ajax έχει άλλο τρόπο παιχνιδιού, άλλη φιλοσοφία, γιατί είναι τελικά φιλοσοφία ο τρόπος που μία ομάδα «ξεδιπλώνει» το παιχνίδι της στο γήπεδο.

Η Athletico, η Barcelona και η VIjareal έχουν πάλι άλλη φιλοσοφία, πιο επιθετική, παίζουν επίθεση «κατά μέτωπο». Ακόμα και στην Ισπανία, οι ομάδες παίζουν διαφορετικά, δεν υπάρχει ίδιο στυλ παιχνιδιού όπως π.χ. παλαιότερα συνηθίζαμε να λέμε, οτι οι αγγλικές ομάδες παίζουν έτσι, οι γερμανικές αλλιώς και οι ιταλικές διαφορετικά. Πλέον έχει να κάνει με τον προπονητή και πως στήνει την κάθε ομάδα.

Σας ευχαριστούμε κι ελπίζουμε να σας ξανά έχουμε κοντά μας και σε άλλα trials στη  χώρα μας!

 

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Ψάρι πλακί με δεντρολίβανο και θυμάρι
Επόμενο άρθρο Εμβόλιο γρίπης σε επίθεμα για όσους φοβούνται τη βελόνα