Ομάδες Τοπικής Δράσης: Από το Καπανδρίτι στα Μέγαρα


Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 9/11/2019, στο Αγροτικό Συνεταιρισμό Καπανδριτίου, η συνάντηση-συζήτηση για τις δυνατότητες δημιουργίας Ομάδων Τοπικής Δράσης –ΟΤΔ στην ύπαιθρο της Αττικής, με ευρεία συμμετοχή τοπικών συλλογικοτήτων. 

Μάλιστα οι παριστάμενοι από/για τα Μέγαρα, κα Λίτσα Μωραΐτη, κα Αθηνά Μιχαηλίδου, κα Κατερίνα Κοντογιάννη και κ Γιάννης Κοντογιάννης πήραν μια πολλή «βαριά σκυτάλη» για τις 20/11/ 2019, Τετάρτη, στις 20.00 στον Εμπορικό Σύλλογο Μεγάρων, οπότε και προγραμματίσθηκε να γίνει η επόμενη συνάντηση-συζήτηση για τις δυνατότητες δημιουργίας Ομάδων Τοπικής Δράσης στην ύπαιθρο της Αττικής. 

Μια Ομάδα Τοπικής Δράσης-ΟΤΔ,  έχει σαν κύριο σκοπό την Τοπική Ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο,  για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης & εργασίας που βασίζονται κατά κύριο λόγο στις δικές τους δυνάμεις για σχεδιασμό και υλοποίηση. 

Η αρχική πρόταση συγκροτήθηκε στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής το 2015, με την υποστήριξη της Γραμματέως του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής κας Μάγδας Κοντογιάννη. Τέτοιες περιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (LEADER), Οργανωμένα Χωρικά Σχέδια (Περιφερειακό πρόγραμμα) και άλλα.

Οι Ομάδες Τοπικής Δράσης εγκαταστάθηκαν και αποδίδουν σε όλη την Ευρώπη από την δεκαετία του 1980, ενώ μετά την υιοθέτηση του παραδείγματος του Scarbauro (Βόρεια Αγγλία) με την πρωτοβουλία LEADER της Ευρ. Επιτροπής, εφαρμόζεται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα (παλαιές νομαρχίες). 

Απαραίτητη προϋπόθεση για την συγκρότηση Ομάδας Τοπικής Δράσης είναι η λειτουργία της τοπικής κοινωνίας, καθώς και η εμπιστοσύνη και αλληλεγγύη που είναι χαρακτηριστικά το Κοινωνικού Κεφαλαίου. Μια κοινωνία έχει σαφή κοινά γεωγραφικά χαρακτηριστικά, κοινά πολιτιστικά χαρακτηριστικά και οι συγκάτοικοι πιστεύουν ότι έχουν κοινό μέλλον. Το Κοινωνικό Κεφάλαιο είναι η συνδετική ουσία που κρατά ενωμένη μια κοινωνία και «ζυμώνεται» κυρίως μέσα στους ποικιλώνυμους τοπικούς συλλόγους, εθελοντικές ομάδες, πολιτιστικούς συλλόγους κλπ.

Η επόμενη ανοικτή συνάντηση-συζήτηση με συντονιστή τον κ Δημήτρη Μιχαηλίδη, θα γίνει στον Εμπορικό Σύλλογο Μεγάρων (με φροντίδα του κ Άγγελου Μακρυγιάννη και της κας Αθηνά Μιχαηλίδου την Τετάρτη, 20 Νοε 2019, στις 20.00.

 

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Γ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τη διάνοιξη του παραλιακού δρόμου της Ν.Περάμου
Επόμενο άρθρο Λ. ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ: H μελέτη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Κινέτας είναι στα σκαριά