Ούζο, τσικουδιά, τσίπουρο, ράκη τι διαφορές έχουν;


Ούζο, τσικουδιά, τσίπουρο, ράκη.

Τα ελληνικά ποτά διατηρούν το δικό τους φανατικό κοινό που τα προτιμά έναντι των ξενόφερτων αλκοολούχων. Η ιστορία τους, άλλωστε, στον ελλαδικό χώρο χρονολογείται αιώνες πίσω.

Πόσοι όμως γνωρίζουν τι διαφορές έχουν ως προς τη σύσταση, αλλά και την παραγωγή τους;

«Ούζο, το κατεξοχήν ελληνικό προϊόν»

«Οι ρίζες του είναι πανάρχαιες».

Πώς γίνεται η παραγωγή του; Παίρνουμε καθαρή αλκοόλη γεωργικής προέλευσης την οποία την τροφοδοτεί το κράτος. Τη βάζουμε στο καζάνι και προσθέτουμε το γλυκάνισο και διάφορα αρωματικά βότανα ανάλογα τη συνταγή του κάθε παραγωγού. Γίνεται ο βρασμός κι έτσι παίρνεις τα αρωματικά που έχεις προσθέσει. Ο ατμός υγροποιείται και παίρνουμε το τελικό αποτέλεσμα που θέλουμε.

Το προϊόν της απόσταξης θα μεταφερθεί στις δεξαμενές όπου στην περίπτωση του ούζου θα «κάτσει» για έναν με ενάμιση μήνα προκειμένου να «ηρεμήσει» και να δέσουν τα υλικά του.

Τι διαφορά έχει το ούζο με την τσικουδιά;

Η διαφορά με το ούζο, είναι ότι το ούζο είναι 70% απόσταγμα, ενώ η τσικουδιά είναι 100% απόσταγμα. Το υπόλοιπο 30% στο ούζο είναι προσθήκη νερού.

Σε αντίθεση με το ούζο, η απόσταξη για τη τσικουδιά συνδέεται άμεσα με την οινοποίηση. Χωρίς οινοποίηση δεν υπάρχει απόσταξη τσικουδιάς, καθώς τα υπολείμματα του σταφυλιού, τα υπολείμματα του κρασιού, η οινολάσπη, ή και το ιδιο το κρασί ακόμη αποστάζονται. Σαν διαδικασία, βάζουμε τα στέμφυλα που έχουν γύρω στους 11-12% βαθμούς αλκοόλη και βγάζουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε με το βρασμό, καθώς το οινόπνευμα που είναι ελαφρύ, είναι εκείνο που φεύγει πρώτο. Γίνεται ατμός. Ελέγχουμε τη θερμοκρασία του ατμού ώστε να μην περάσουν κατάλοιπα από το οινόπνευμα. Ο ατμός πηγαίνει μέσα στον ‘λουλά,’ στον ψύκτη. Εκεί ψύχεται και περνά στις δεξαμενές αυτόματα.

Το αποστακτικό είναι σφραγισμένο, καθώς η διαδικασία εποπτεύεται από τις αρμόδιες αρχές.

Τσικουδιά, τσίπουρο και ράκη (ή ρακί)

Τι διαφορά έχει η τσικουδιά, το τσίπουρο και η ράκη;

Ο χώρος που βγαίνει η τσικουδιά λέγεται ρακιδιό. Έτσι στην Κρήτη το ονόμασαν ρακή. Η τσικουδιά, το τσίπουρο και η ράκη είναι το ίδιο ακριβώς πράγμα. Η διαφορά στο τσίπουρο, είναι ότι παλιά πρόσθεταν μέσα δεύτερο προϊόν εκτός από σταφύλι για να κάνουν βρασμό, πχ. γλυκάνισο, πορτοκάλι, μαστίχα. Όταν λοιπόν δεν είναι από καθαρό σταφύλι, τότε λέγεται τσίπουρο. Στη Βόρεια Ελλάδα παράγεται τσίπουρο με γλυκάνισο και τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο. Το τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο, η τσικουδιά και η ρακή είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα.

«Ούζο ή τσικουδιά;»

Αναλόγως την εποχή κι αναλόγως τον μεζέ που έχεις. Το καλοκαιράκι περισσότερο το ούζο, το χειμώνα τσίπουρο η τσικουδιά.

«Με ή χωρίς πάγο;»

Το ούζο πάντα θέλει πάγο. Πρέπει να μπει πρώτα το νερό και μετά ο πάγος ώστε να μην ψυχθεί απότομα και διαχωριστεί ο γλυκάνισος και βεβαια να καταναλωθεί πριν λιώσει ο πάγος, ώστε να μην αλλοιωθεί η γεύση.

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Μικρασιάτικα "Γεμιστά" …για μερακλήδες
Επόμενο άρθρο Αλλάζει το ωράριο λειτουργίας των ΚΕΠ ΜΕΓΑΡΩΝ & Ν. ΠΕΡΑΜΟΥ