Ο Δήμος Μαλεβιζίου και το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης έβαλαν STOP στο καλώδιο


Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, στην συνεδρίαση του την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου, αποδέχτηκε το ψήφισμα του Δήμου Μαλεβιζίου το οποίο δεν αποδέχεται τη χωροθέτηση σταθμού μετατροπής στη περιοχή Δαμάστα. Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης να υιοθετήσει το ψήφισμα του Δημου Μαλεβιζίου που αντιτάσσεται στην κατασκευή του έργου, συνοδεύτηκε από τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, ο οποίος ναι μεν τάχθηκε υπέρ των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Κρήτης (είναι σε εξέλιξη το έργο της «μικρής» διασύνδεσης με την Πελοπόννησο), ωστόσο έθεσε θέμα ανταποδοτικών οφελών

Το βασικό επιχείρημα του Περιφερειακού Συμβουλίου, ήταν «η διατήρηση του φυσικού και πολιτισμικού τοπίου της περιοχής και η αποφυγή δράσεων και υποδομών που θα το υποβαθμίσουν και θα αδυνατίσουν το γεωτουριστικό προϊόν».

Το Μαλεβίζι είναι ο Δήμος του Ηρακλείου που έχει επιβαρυνθεί με τη λειτουργία των ρυπογόνων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ σε περιοχές του όπως τα Λινοπεράματα και η Κορακιά. Οι αντιδράσεις του δήμου για την κατασκευή του σταθμού μετατροπής στη περιοχή Δαμάστα, συμπληρώνονται με αίτημα προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον ΑΔΜΗΕ για αντισταθμιστικά οφέλη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, εταιρία ειδικού σκοπού Αριάδνη Interconnection, έχει σε εξέλιξη τον διαγωνισμό ύψους 380 εκατ. ευρώ για την κατασκευή δύο σταθμών μετατροπής και ενός υποσταθμού για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική. Οι δύο σταθμοί θα κατασκευαστούν ο ένας στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου της Αττικής και ο δεύτερος στη Δαμάστα Ηρακλείου. Ο υποσταθμός προβλέπεται να κατασκευαστεί στην Κορακιά Ηρακλείου.

Ήδη στον διαγωνισμό, έχουν υποβάλει προσφορές οι ενώσεις εταιρειών ΤΕΡΝΑ – SIEMENS και Mytilineos – General Electric – Nari. Η Αριάδνη βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης των τεχνικών τους προσφορών, έχοντας δεσμευτεί για την ολοκλήρωσή της στο τέλος του χρόνου, ώστε αρχές του 2020 να υποβληθούν οι οικονομικές προσφορές.

Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική έχει τοποθετηθεί χρονικά για την ολοκλήρωσή του το 2023, ενώ για το άλλο μεγάλο κομμάτι του διαγωνισμού της τάξης των 615 εκατ. ευρώ, που αφορά τα καλώδια και τους σταθμούς ηλεκτροδίων, έχουν αναδειχθεί οι ανάδοχοι των διαγωνισμών. Είναι οι εταιρείες Ελληνικά Καλώδια – ΝΚΤ, Prysmian και Nexans. Η χρηματοδότηση των έργων για τη διπλή ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική θα γίνει κατά ένα μέρος και από το ΕΣΠΑ.

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της ΕΠΣΔΑ
Επόμενο άρθρο Αλμυρό γαλακτομπούρεκο με κασέρι και καπνιστό χοιρινό