Ο συνδυασμός “Τώρα” δεν συμμετέχει στo Δημοτικό Συμβούλιο


Ο δημοτικός συνδυασμός “Τώρα Μέγαρα – Νέα Πέραμος” αρνείται να συμμετέχει στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιούνται μέσω “περιφοράς”, δηλαδή μόνο με απαντήσεις σε email των δημοτικών συμβούλων, κάνοντας λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΤΩΡΑ ΜΕΓΑΡΑ ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ

Προς: Πρόεδρο Δημοτικού συμβουλίου Μεγάρων Μέγαρα 29/4/2020

Κύριε πρόεδρε,

Η εξάπλωση της επιδημίας της ασθένειας COVID-19, επηρέασε το σύνολο της πολιτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Στα πλαίσια πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας πήρε σάρκα και οστά σε χρόνο ρεκόρ η τηλεργασία και η τηλεδιάσκεψη σε όλο το φάσμα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τόσο στο κεντρικό κράτος όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση (Περιφέρειες και Δήμους). 

Καθώς οι νέες συνθήκες επικράτησαν σε ένα πιεστικό χρονικό ορίζοντα, διεξήγατε 2 δημοτικά συμβούλια στις 26/3 και 7/4, με τη μέθοδο της περιφοράς των θεμάτων και συγκεκριμένα μέσω email, χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα τοποθετήσεων σε θέματα προ ημερησίας και ημερησίας διάταξης. Προκειμένου να βοηθήσουμε στην αρχή της νέας αυτής πραγματικότητας, δεν είχαμε αντίρρηση σε αυτά. Επιπλέον ήδη από τις 13/3 το υπουργείο εσωτερικών με την 18318/13-3-2020 εγκύκλιο του, έδωσε οδηγίες για τη δυνατότητα τηλεδιάσκεψης «με κάθε πρόσφορο τηλεπικοινωνιακό μέσο όπως εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης με δυνατότητα βιντεοκλήσης κλπ.»

Όμως, σχεδόν ενάμιση μήνα μετά, θεωρούμε αδιανόητο να καθυστερεί η δυνατότητα τηλεδιάσκεψης για το δημοτικό συμβούλιο, τη στιγμή που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 2 τηλεδιασκέψεις της οικονομικής επιτροπής. Η πιθανή επίκλησή σας, περί περιορισμένης δυνατότητας της υλοποίησης λόγω περιορισμένου στελεχιακού δυναμικού, δεν ευσταθεί καθώς δεκάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως δαπανώνται για τα μηχανογραφικά συστήματα του δήμου. Σε κάθε περίπτωση οφείλατε να επιδείξετε ευελιξία και προσαρμοστικότητα στις νέες συνθήκες που έτσι κι αλλιώς δημιουργούν ένα νέο τοπίο λειτουργίας των δημοσίων θεσμών και όχι να κινείστε με ρυθμούς άλλων εποχών.

Στερούμαστε έτσι το δημοκρατικότερο δικαίωμα μας, αυτό του δημόσιου λόγου αλλά και της υποχρέωσής μας που είναι ο έλεγχος της διοίκησης, ζωτικό στοιχείο της υγιούς πολιτικής προς το συμφέρον των πολιτών. Αρνούμαστε να συμμετέχουμε σε δημοτικά συμβούλια αδιαφάνειας. Είμαστε κατεξοχήν υπέρμαχοι του δημόσιου λόγου και του διαλόγου. 

Για τους λόγους αυτούς σας γνωστοποιούμε ότι το σύνολο των δημοτικών συμβούλων που απαρτίζουν τον συνδυασμό μας δε θα συμμετέχει στο δημοτικό συμβούλιο της 30/4/2020. Ένα συμβούλιο στο οποίο συζητούνται πολλά και σοβαρά θέματα, όπως αναμόρφωση προϋπολογισμού, εκτελεστέα έργα κλπ και για τα οποία δεν θα είχαμε καμία δυνατότητα ουσιαστικής συζήτησης.

Σας καλούμε να αναλάβετε άμεσα τις ευθύνες σας και να συγκαλέσετε το δημοτικό συμβούλιο με τη διαδικασία της τηλεδιάσκεψης προκειμένου να ασκήσουμε το δημοκρατικό μας ρόλο με τον σωστό και εποικοδομητικό τρόπο.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού

Γιώργος Μπερδελής

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Ειδικό έντυπο-βεβαίωση μετακίνησης για τη σίτιση αδέσποτων ζώων
Επόμενο άρθρο Αποζημιώσεις σε κατοίκους της Κινέτας από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018