Π. Παππά: Αυτή είναι η πραγματικότητα για τα δημοτικά έργα


Τους τελευταίους μήνες, αρκετές φορές έχουμε παρακολουθήσει είτε μέσω αναρτήσεων στο διαδίκτυο, είτε μέσω τοποθετήσεων της αντιπολίτευσης στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Μεγάρων, μια διαμάχη σχετικά με την  «πατρότητα» έργων που έγιναν η έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στον Δήμο Μεγάρων.

Με αφορμή το γεγονός αυτό, ζητήσαμε από  την κ. Παναγιώτα Παππά (Εντεταλμένη Σύμβουλο Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, της Περιφερείας Αττικής), να μιλήσουμε για μια σειρά από θέματα που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους πολίτες της περιοχής μας.

Ερώτηση: Κυρία Παππά, καταρχήν να σας ευχαριστήσουμε για την άμεση ανταπόκρισης σας, καθώς γνωρίζουμε ότι το πρόγραμμα σας είναι αρκετά φορτωμένο. Πριν ξεκινήσουμε αυτή την συνέντευξη, θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για εσάς. Ποια είναι η Παναγιώτα Παππά;

Κι εγώ με τη σειρά μου θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη σημερινή μας συνάντηση.

Η πρωτοβουλία που πήρατε έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, γιατί είστε το πρώτο τοπικό μέσω επικοινωνίας, που καλεί την από 5ετίας εκλεγμένη Περιφερειακή Σύμβουλο και δημότη Μεγαρέων για μία συνέντευξη.

Αυτό από μόνο του λέει πολλά και σημαίνει ακόμη περισσότερα, αν επισημάνουμε ότι δεν υπήρξε και κανένα οικονομικό κίνητρο γι αυτή.

Ποια είμαι εγώ; Μία από εσάς. Μια γυναίκα που σπούδασε και εργάζεται στον σκληρό ιδιωτικό τομέα, σε χημικό εργαστήριο μεγάλης βιομηχανίας τροφίμων της Δυτ. Αττικής, στην ίδια που εργαζόμουν και πριν 20 χρόνια.

Παντρεμένη, μητέρα, που δεν της χαρίστηκε τίποτε και με πολλά-πολλά ένσημα.

Προερχόμενη από μια οικογένεια ,όπου ο πατέρας πολέμησε στο Αλβανικό μέτωπο και στην Εθνική Αντίσταση.

Αυτές οι καταβολές καθόρισαν την μετέπειτα ενασχόλησή μου με την πολιτική, αφού το στοιχείο του ”δικαίου” όπως μου το είχε εμφυσήσει ο πατέρας μου, ήταν πολύ έντονο.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ανταποκρίθηκα το 2014 στο κάλεσμα της ΔΥΝΑΜΗΣ ΖΩΗΣ και της ΡΕΝΑΣ ΔΟΥΡΟΥ για την διεκδίκηση της Περιφέρειας Αττικής.

Η προοπτική να εισάγουμε έναν τρόπο διοίκησης με γνώμονα το ήθος και τη διαφάνεια, ήταν στοίχημα για μένα.

Ένα στοίχημα προσωπικό και συλλογικό, που κερδήθηκε.

Ερώτηση: Κατά καιρούς, τόσο εσείς, όσο και η Περιφερειάρχης η κ. Ρένα Δούρου, αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Βασιλείου, έχετε αναφερθεί στο έργο της Περιφέρειας Αττικής. Θα θέλαμε επιγραμματικά, να μας αναφέρετε τα βασικότερα έργα που έχουν γίνει επί θητείας σας

Χαίρομαι πολύ που μπαίνουμε στην ουσία, γιατί ξέρετε, οι περισσότεροι υποψήφιοι, έχουμε την τάση όταν δίνουμε συνεντεύξεις, να μιλάμε για τα σχέδια, τα προγράμματα, ακόμη και για τα οράματά μας.

Πρωτοτυπώντας λοιπόν δεν θα αναφερθώ στο τι ΘΑ κάνουμε, αλλά σε αυτό που ήδη έχουμε κάνει, έχοντας τη  βούληση να συνεχίσουμε να βαδίζουμε τον ίδιο δρόμο, γιατί όπως λέει και η λαϊκή ρύση: «Το τάξιμο δεν χαλάει σπίτια…, το δόσιμο χαλάει».

Η Περιφέρεια Αττικής το 2014, μετά από αρκετά χρόνια απραξίας, ξεκίνησε έναν Μαραθώνιο για να τρέξουν έργα, μικρά και μεγάλα που είχαν βαλτώσει και που τόσο ανάγκη τα είχαν οι τοπικές κοινωνίες.

Ας επισημάνουμε σ αυτό το σημείο, ότι  η Περιφέρεια σαν φορέας με τις αρμοδιότητες και τις δυνατότητές της, άρχισε να γίνεται ευρέως γνωστή, με την ανάληψη των καθηκόντων μας το 2014.

Τα ταμειακά αποθέματα που υπήρχαν, δεν ήταν παρά νούμερα γραμμένα σε χαρτί, που δεν πληρούσαν τον πραγματικό λόγο ύπαρξής τους, που δεν ήταν άλλος από την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και της παροχής ασφάλειας με έργα υποδομής.

Το αξιοσημείωτο όμως δεν είναι αυτό. Είναι ότι για πρώτη φορά η δική μας διοίκηση, ξέφυγε από αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Όλοι γνωρίζουν και πολύ περισσότερο όσοι έχουν ασκήσει διοίκηση, ότι μέχρι το 2014 που αναλάβαμε εμείς, για να «τσιμπήσει» ένας Δήμος χρηματοδότηση για κάποιο έργο, θα έπρεπε να ανήκει στους «ημέτερους».

Αυτό το κατεστημένο εμείς το σπάσαμε.

Στη δική μας θητεία και οι 66 Δήμοι της Αττικής, ανεξάρτητα από το που ήταν τοποθετημένοι πολιτικά, υλοποίησαν έργα εκατομμυρίων, που χρηματοδότησε η Περιφέρεια Αττικής. Γιατί εδώ αποδεικνύεται ο άλλος τρόπος διοίκησης που λέγαμε πριν. Γιατί τα έργα και οι παροχές δεν δίνονται σε κανένα Δήμο και σε κανένα Δήμαρχο. Δίνονται στους πολίτες, που δεν είναι μόνο δημότες ενός Δήμου, αλλά και πολίτες της μεγαλύτερης Περιφέρειας της πατρίδας μας.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη την Αττική 1250 έργα και 360 εργοτάξια που παρεμπιπτόντως δίνουν θέσεις εργασίας, που τόσο ανάγκη τις έχουμε.

Συγκεκριμένα στο Δήμο Μεγαρέων, έχουν γίνει, γίνονται και είναι προγραμματισμένα να γίνουν μια σειρά από έργα, ανάλογα με τη φάση ωρίμανσης που βρίσκονται. Απαλλοτριώσεις, αποζημιώσεις ,ενστάσεις κλπ

Υπολογίζοντας όλες αυτές τις παραμέτρους που είναι μεν χρονοβόρες, ταυτόχρονα όμως εξασφαλίζουν πλήρη διαφάνεια στις διαδικασίες, έχουμε περί τα 38 έργα στο Δήμο Μεγαρέων, αξίας 99.787.628,78 εκατ. Ευρώ, όπως βλέπετε και στον πίνακα που έχετε μπροστά σας.

Επιγραμματικά να σας αναφέρω:

 • Ασφαλτοστρώσεις σε 22 δρόμους της Ν. Περάμου και 33 στα Μέγαρα.
 • Αλλαγή χλοοτάπητων στα γήπεδα Ν.Περάμου και Βύζαντα στα Μέγαρα.
 • Την μεγαλύτερη παιδική χαρά της Δυτικής Αττικής που βρίσκεται στο λιμάνι της Ν. Περάμου.
 • Την κατασκευή δρόμων στις θέσεις «Απογιούρισμα’ – ‘Παπαγιανναίικα» και θέση «Λιοφάτιστα» στο Αλεποχώρι.
 • Κατασκευή νέου παρκέ στο κλειστό Γυμναστήριο στο Μελί.

Μεγάλα έργα που συμβάλλουν και στην αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης όπως:

 • Η εκτροπή μέρους της παροχής του χειμάρρου της Αγ. Παρασκευής προς τον χείμαρρο Μαυρατζά με κλειστή διατομή.
 • Η διευθέτηση του χειμάρρου της Αγ. Παρασκευής.
 • Η Κατασκευή αποχετευτικού δυκτίου ομβρίων στο «ακρογιάλι» της Νέας Περάμου.

Επίσης, μεγάλα έργα όχι μόνο από θέμα κόστους, αλλά και για την κοινωνική τους υπεραξία, όπως:

 • Η υδροδότηση της Κινέττας  Α΄ φάση σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ.
 • Η κατασκευή δικτύου ακαθάρτων της πόλης των Μεγάρων Β΄ φάση.
 • Η συντήρηση και αποκατάσταση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Μητροπόλεως των Μεγάρων, που γίνεται σε συνεργασία και με το Υπουργείο Πολιτισμού, για το οποίο και πολύς λόγος έγινε.
 • Το μεγάλο έργο που βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης, κατασκευής νέας χάραξης και βελτιώσεις της επαρχιακής οδού από Μέγαρα- Αλεποχώρι, και άλλα που είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.

Παράλληλα έχουν γίνει και δεκάδες άλλες παρεμβάσεις, υλικές και άυλες, που αποτελούν ηθικό παράδειγμα άσκησης εξουσίας και το πιθανότερο είναι οι συμπολίτες μας να μην τις γνωρίζουν, όπως:

 • 56 Κέντρα Κοινότητας σε όλη την Αττική, εκ των οποίων ένα και στα Μέγαρα.
 • 60.000.000 εκατ. Ευρώ για αγορά εξοπλισμού σε όλα τα Δημόσια και στρατιωτικά νοσοκομεία της Αττικής, εκ των οποίων 1.500.000 εκατ. ευρώ στο Θριάσιο Νοσοκομείο.
 • 10.000.000 εκατ. ευρώ σε Πυροσβεστική και Αστυνομία για αγορά εξοπλισμού.
 • Παραχώρηση μέρους του ΚΤΕΟ Μεγάρων στο Πυροσβεστικό σώμα.
 • Μεταφορά 22.000 μαθητών στα σχολεία τους σε όλη την Αττική, μεταξύ των οποίων και τα παιδιά μας από Μέγαρα ,Ν. Πέραμο και Αλεποχώρι από την πρώτη μέρα της έναρξης των μαθημάτων.
 • Διάθεση ειδών λαϊκών αγορών σε ευπαθείς ομάδες.
 • Επισιτιστική βοήθεια συλλογικοτήτων και συσσιτίων σε συνεργασία με την «Αλληλεγγύη Για Όλους».
 • Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Μεγάρων και εναρμόνιση του με το φυσικό περιβάλλον.
 • Παραχώρηση βαρέων οχημάτων στο Δήμο Μεγαρέων για κάλυψη αναγκών.
 • Καθαρισμοί περιοχών από μπαζοσκούπιδα, αποκαταστάσεις αγροτικών δρόμων για αντιπυρική προστασία, καθώς και διαμορφώσεις περιβαλλόντων χώρων σε Ιερές Μονές.
 • Προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών που φέτος έγκαιρα, από της 7 Μαρτίου ξεκίνησαν με εναέρια και επίγεια μέσα σε 24 κύκλους.

Πολλά από αυτά δεν ήταν «τυπικά» δική μας δουλειά. Εμείς τα κάναμε δική μας δουλειά για να είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας.

Υπάρχουν όμως και άλλες συμπληρωματικές ενισχύσεις που έλαβε ο Δήμος μας από Υπουργεία, όπως:

 • H προγραμματική σύμβαση ύψους 6.850.000 εκατ. ευρώ που υπογράφτηκε με το Υπουργείο Υποδομών για αντιπλημμυρική προστασία και αποκατάσταση βλαβών στα οδικά δίκτυα των πόλεων που υπέστησαν βλάβες από πλημμύρες και πυρκαγιές.
 • Τα 10.500.000 εκατ. ευρώ για αποπληρωμή χρεών της ΔΕΥΑΜ.

Ερώτηση: Νιώθετε πικρία, για την ΜΗ αναφορά της καθοριστικής συμβολής της περιφέρειας Αττικής, στη κατασκευή έργων στη περιοχή των Μεγάρων και της Νέας Περάμου; Και εάν ναι, γιατί νομίζετε ότι γίνεται αυτό;

Το συναίσθημα δεν μπορεί να προηγείται στην πολιτική. Έχω εκπαιδευτεί λοιπόν στον δημόσιο βίο να λειτουργώ πολιτικά και όχι συναισθηματικά. Άρα καμία πικρία.

Δεν διεκδικήσαμε ποτέ καμιά υπερ-προβολή, ούτε καν προβολή θα έλεγα. Είμαστε υπέρ των συνεργασιών γιατί πιστεύουμε ότι έτσι θα πετύχουμε τα μέγιστα θετικά αποτελέσματα για την κοινωνία. Μας αρκεί μια απλή απεικόνιση της πραγματικότητας. Αν αυτό συνέβη ή δεν συνέβη στο Δήμο μας, ας το κρίνουν οι πολίτες.

Σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας για την τοπική αυτοδιοίκηση και με μειωμένους κατά 50% τους πόρους της, θεωρώ ότι συμβάλαμε κατά πολύ για να την κρατήσουμε ζωντανή με τις χρηματοδοτήσεις έργων.

Άρα θα ήταν σοφό, όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης,  στον προεκλογικό τους αγώνα, να αναφέρονται στα έργα που έγιναν με την σύμπραξη της Περιφέρειας.

Ερώτηση: Γιατί οι πολίτες να εμπιστευτούν  τη παράταξη της «ΔΥΝΑΜΗΣ ΖΩΗΣ» και τη ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ στις επερχόμενες εκλογές και όχι κάποια άλλη παράταξη;

Για πολλούς λόγους.

 1. Γιατί τηρήσαμε το συμβόλαιο αξιοπρέπειας που κάναμε το 2014 με τους συμπολίτες μας και αντέξαμε τον πόλεμο λάσπης και παραπληροφόρησης.
 2. Γιατί σηκώσαμε στις πλάτες μας ευθύνες και αμαρτίες 40 χρόνων που δεν μας ανήκαν. Για μπαζωμένα ρέματα, για πολεοδομικές αυθαιρεσίες, για μη προσβάσιμες ακτές, για ανεξέλεγκτες χωματερές κοκ.
 3. Γιατί συμπεριφερθήκαμε με διδακτική αξιοπρέπεια σε όσους είχαν ανάγκη και γιατί δείξαμε έμπρακτα το ενδιαφέρον μας για τους πολλούς και όχι για τους λίγους.
 4. Γιατί τολμήσαμε να εξαρθρώσουμε κυκλώματα παράνομων αδειών οδήγησης και λαϊκών αγορών.
 5. Γιατί αντισταθήκαμε και δεν γίναμε μέρος του παλιού συστήματος.

Και τέλος,

 1. Γιατί με τα όποια λάθη και παραλήψεις μας – άλλωστε όποιος δουλεύει θα κάνει και λάθη – πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι συμπολίτες μας θα καταλάβουν ότι η υπόθεση «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ» είναι δική τους υπόθεση, που δεν επιτρέπει μια «χαλαρή» ψήφο και πισωγυρίσματα.

Έχω λοιπόν τη βεβαιότητα ότι οι φίλες και οι φίλοι που διαβάζουν αυτές τις γραμμές στην συντριπτική τους πλειοψηφία,  γνωρίζουν ότι δεν χρειάζονται κοσμικές και φαντεζί διοικήσεις, αλλά μετρήσιμο έργο, με διαφάνεια και εντιμότητα.

Κυρία Παππά, σας ευχαριστούμε θερμά για την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχωρήσατε

Εγώ σας ευχαριστώ και εσάς προσωπικά κ. Δρομουση και την εφημερίδα «άποψη», που μου έδωσε την ευκαιρία να αναφερθώ στο σημαντικό έργο που έχει παραχθει από την Περιφέρεια Αττικής, τα τελευταία χρόνια.

 

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Μ. Κιτσαή: Δεν αρκεί η κριτική του «καναπέ»
Επόμενο άρθρο Το πρωτοσέλιδο της άποψης 17/5/2019