Στις 16 Δεκεμβρίου ο «Γιος του Ήλιου» Θα ρίξει την σκιά του στην Γη


Στις 16 Δεκεμβρίου, αναμένεται να περάσει πολυ κοντά στη Γη,  ο «Γιος του Ήλιου»

Ο αστεροειδής «3200 Phaethon» θα περάσει στην κοντινότερη απόσταση που έχει περάσει από τη Γη τα τελευταία 40 χρόνια. Είναι ένας τεράστιος αστεροειδής, περίπου στο μισό μέγεθος του αστεροειδούς που είχε εξαφανίσει τους δεινόσαυρους, με επιφάνεια που ξεπερνά τα 5 χιλιόμετρα και στις 16 Δεκεμβρίου θα περάσει σε απόσταση 10 εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη, πλησιάζοντας στην κοντινότερη απόσταση από τη στιγμή που ανακαλύφθηκε από τους αστρονόμους.

Η ονομασία «Φαέθων» που του έχουν προσδώσει, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Σύμφωνα με το μύθο, ο Φαέθων ήταν γιος του Ήλιου και της Κλυμένης. Κάποια μέρα, ο Ήλιος επέτρεψε στον Φαέθωνα να οδηγήσει το άρμα του, με το οποίο όριζε τις εποχές στη Γη. Όταν ο Φαέθων είδε τον φοβερό Σκορπιό στον Ουρανό, τρόμαξε τόσο πολύ, που έχασε τον έλεγχο του άρματος. Ο Ήλιος ταράχτηκε τόσο πολύ, που οι δονήσεις του απείλησαν με καταστροφή τη Γη. Το άρμα έσυρε τον Ήλιο τόσο κοντά στη Γη, που πήραν φωτιά έως και τα ποτάμια. Τη λύση έδωσε ο Δίας, ο οποίος χτύπησε με κεραυνό τον Φαέθωνα και τον σκότωσε στον Ηριδανό ποταμό.

Τόσο η NASA, όσο και η Διεθνής Αστρονομική Ένωση, χαρακτήρισαν τον μεγάλο αστεροειδή ως «δυνητικά επικίνδυνο» για τον πλανήτη.

Όπως αποδεικνύεται από το επικείμενο πέρασμά του, ο «3200 Phaethon» πλησιάζει όλο και περισσότερο στον πλανήτη, γεγονός που τον καθιστά εξαιρετική απειλή για το μέλλον.

«Είναι ένα αντικείμενο από αυτά που μπορούν να προκαλέσουν την ολοκληρωτική καταστροφή», δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης Michael Mendillo. 

Αν και το κοντινότερο σημείο που θα πλησιάσει στη Γη, είναι ίσο με 27 φορές την απόσταση που χωρίζει τον πλανήτη μας από το φυσικό του δορυφόρο, τη Σελήνη, οι επιστήμονες ανυσηχούν ακριβώς γιατί πλησιάζει σταθερά και αν δεν αλλάξει πορεία, ίσως προκαλέσει έναν πραγματικό Αρμαγεδών στη Γη του μέλλοντος.

Ο μεγάλος αυτός αστεροειδής, εκτός από τη Γη, απειλεί εξίσου τόσο τον Άρη, όσο και τον Ερμή, αλλά και την Αφροδίτη. Ανακαλύφθηκε από τους αστρονόμους το 1983. Κάποιοι επιστήμονες έχουν εκφράσει την εκτίμηση ότι δεν πρόκειται για αστεροειδή, αλλά για υπόλειμμα κομήτη, ο οποίος έχει επιβραδύνει σημαντικά την ταχύτητά του.

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Πλανήτης K2-18b: Ο εξωπλανήτης που μπορεί να κατοικείται…
Επόμενο άρθρο Πλειστηριασμοί: Οι εγγυητές κινδυνεύουν όσο και οι οφειλέτες…