Συγκλονιστικό: Στο “φως” το κοιμητήριο που χρησιμοποιήθηκε για τη ταφή χιλιάδων Ελλήνων


Συγκλονιστικές είναι οι ανακαλύψεις κατά τις εργασίες που γίνονται στον χώρο του ιστορικού γηπέδου του Πανιωνίου στην Πούντα της Σμύρνης. Το γήπεδο έδρα της Τουρκικής ομάδας Altai, γκρεμίστηκε το 2016, προκειμένου να ανεγερθεί στη συνέχεια πολυτελές εμπορικό κέντρο. Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, στις εκσκαφές που έγιναν στη δυτική πλευρά του οικοπέδου, ανασύρθηκαν οστά, μάρμαρα και σταυροί από μνήματα.

Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα με επιστολή της προς τον Δήμο Κόνακ του μητροπολιτικού δήμου της Σμύρνης, κατέθεσε αίτημα προς τις τουρκικές αρχές, ώστε να μεριμνήσουν για την ανακομιδή των οστών στο κοιμητήριο του Μπουρνόβα, αλλά και για την περισυλλογή μαρμάρων κι άλλων ευρημάτων.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι απομεινάρια του ελληνικού νεκροταφείου του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που βρισκόταν δίπλα στο ιστορικό γήπεδο του Πανιωνίου στη Σμύρνη. Είναι ενημερωμένη η ελληνική κοινότητα στη Σμύρνη και το ελληνικό προξενείο. Αν χρειαστεί, θα ταξιδέψω πάλι στη Σμύρνη για να ενημερωθώ. Το αίτημά μας είναι να μην καταστραφούν τα ευρήματα, να φυλαχθούν και να ερευνηθούν», δήλωσε στην εφημερίδα ο πρόεδρος του Γ.Σ. Πανιωνίου Άρης Μισαηλίδης.

Το ιστορικό γήπεδο του Πανιωνίου χτίστηκε το 1912, μετά από παραχώρηση έκτασης στην ομάδα, μετά από παρέμβαση του μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου. Η έκταση των 105.000 τ.μ. ήταν δίπλα στο  ιστορικό νεκροταφείο του Αρχάγγελου Μιχαήλ. Το κοιμητήριο αυτό χρησιμοποιήθηκε για τη μαζική ταφή χιλιάδων Ελλήνων στην επιδημία τύφου το 1916 αλλά και στη μαζική σφαγή των τελευταίων Ελλήνων – την χρονική περίοδο του “συνωστισμού” κατά την κυρία Ρεπούση – από τους Τούρκους Τσέτες το 1922

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Περιφέρεια Αττικής προς Δήμο Μεγάρων: Καταθέστε πρόταση για νέο βρεφονηπιακό η Παιδικό σταθμό
Επόμενο άρθρο 58 νέες κατηγορίες επαγγελματιών υποχρεούται να εγκαταστήσουν άμεσα (POS)