Συμβουλές για την προστασία από την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας


Οι ηλικιωμένοι έχουν αυξημένο κίνδυνο για εκφύλιση της ωχράς , την κυριότερη αιτία τύφλωσης στην τρίτη ηλικία. Παρατηρείται σε μεγαλύτερη συχνότητα στους καπνιστές, τους παχύσαρκους, τους υπερτασικούς και σε ασθενείς με καρδιοαγγειακές παθήσεις. Η πάθηση καταστρέφει την κεντρική όραση περιορίζοντας την ικανότητα του ατόμου να διαβάζει , να γράφει και να αναγνωρίζει πρόσωπα.

Ευτυχώς υπάρχουν κάποια βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε εάν θέλουμε να μειώσουμε το κίνδυνο της απώλειας όρασης από την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς.

  1. Διακοπή του καπνίσματος.

Υπάρχουν αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη εκφύλισης της ωχράς. Οι καπνιστές έχουν διπλάσια πιθανότητα να αναπτύξουν ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς σε σχέση με τους μη καπνιστές.

  1. Επιβαρυμένο κληρονομικό ιστορικό.

Εάν έχετε κάποιο στενό συγγενή με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς έχετε 50% πιθανότητα να αναπτύξετε και εσείς .Ερευνήστε το συγγενικό σας περιβάλλον. Η πρώιμη διάγνωση της πάθησης αυξάνει την πιθανότητα να διασώσετε την ορασή σας.

  1. Υγιεινή διατροφή.

Μία δίαιτα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά και χαμηλή σε χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά βοηθάει στην πρόληψη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς. Μελέτες έδειξαν μειωμένη ανάπτυξη της εκφύλισης της ωχράς σε άτομα που η δίαιτα  τους ήταν πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά όπως το ψάρι και αυξημένη συχνότητα σε άτομα με υψηλότερη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης Μία ισορροπημένη λοιπόν διατροφή που θα περιλαμβάνει φρέσκα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, γαλακτοκομικά, ψάρια και άπαχο κρέας αποτελεί τον καλύτερο τρόπο πρόληψης της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, καθώς είναι μία πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών και ανόργανων συστατικών, τα οποία προάγουν την καλή υγεία των ματιών και της υγείας εν γένει..

  1. Συστηματική άσκηση.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι  η συστηματική άσκηση μπορεί να ωφελήσει τα μάτια σας. Πιο συγκεκριμένα άσκηση 3 φορές εβδομαδιαίως μειώνει τον κίνδυνο έναντι της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς υγρού τύπου κατά 70%.

  1. Τακτικός οφθαλμολογικός έλεγχος.

΄Ατομα σε πρώιμο στάδιο ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς δεν έχουν πασιφανή συμπτώματα. Ο οφθαλμίατρος μπορεί να δεί πρώιμα σημεία εκφύλισης της ωχράς. Η Αμερικάνικη Ακαδημία Οφθαλμολογίας συστήνει στα άτομα άνω των 65 ετών έναν πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο κάθε 1 με 2 χρόνια.

 

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Η ζωή στη Γη δημιουργήθηκε πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια
Επόμενο άρθρο Το πρωτοσέλιδο της Άποψης 21/12/2017