Το 27% των εντόμων έχει εξαφανιστεί τα τελευταία 30 χρόνια


Ο αριθμός των εντόμων κατά τα τελευταία 30 χρόνια, μειώνεται σταδιακά σε όλον τον κόσμο με μέσο ρυθμό 0,92% ετησίως ή 9% ανά δεκαετία.

Το γεγονός αυτο «μεταφράζεται» σε απώλεια περίπου του 27% των εντόμων, δηλαδή τουλάχιστον ενός στα τέσσερα!, σύμφωνα με μία νέα διεθνή μελέτη την πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα.

Η μελέτη, με επικεφαλής Γερμανούς επιστήμονες, η οποία έλαβε υπόψη στοιχεία ερευνών από 1.676 περιοχές ανά τον κόσμο για την περίοδο 1925-2018, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science», και δείχνει μεγάλες διαφορές στους πληθυσμούς των εντόμων από περιοχή σε περιοχή.   Οι ερευνητές επισήμαναν ότι είναι υπερβολικές οι εκτιμήσεις για «Αποκάλυψη εντόμων» που είχαν γίνει τελευταία, με αφορμή μία έρευνα στη Γερμανία, η οποία το 2017 είχε εκτιμήσει πως κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχει χαθεί πάνω από το 75% των ιπτάμενων εντόμων.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα έντομα της ξηράς (πεταλούδες, ακρίδες, μυρμήγκια κ.ά.) έχουν μειωθεί κατά 50% τα τελευταία 75 χρόνια.

Ειδικά στην Ευρώπη, η πτωτική τάση των πληθυσμών τους είναι πιο αισθητή μετά το 2005. Η μείωση λαμβάνει χώρα «σιωπηλά» και συνήθως χωρίς να γίνεται αντιληπτή από τους ανθρώπους. Μερικοί άνθρωποι το αντιλαμβάνονται όταν συνειδητοποιούν ότι όσο περνάνε τα χρόνια ολοένα λιγότερα έντομα σκοτώνονται στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου τους.

Από την άλλη, η έρευνα δείχνει ότι τα έντομα του γλυκού νερού, που ζουν σε λίμνες και ποτάμια, τα πάνε μια χαρά, καθώς ο αριθμός τους αυξάνεται διεθνώς με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,08% ή σχεδόν 11% ανά δεκαετία.

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο ΕΡΤFLIX: ΝΕΑ πλατφόρμα υβριδικής υπηρεσίας της ΕΡΤ
Επόμενο άρθρο Περιβαλλοντική Νομοθεσία: Ανοίγει ο δρόμος για λατομεία σε περιοχές Natura 2000