Το “who is who” των ομιλητών της ημερίδας για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής


Στις 3 Ιουλίου 2019, ο Δήμος Μεγαρέων, η Επιτροπή Αγώνα κατά της προσαιγιάλωσης του αγωγού υπερύψηλης τάσης στην Βαρέα και ο Σύλλογος Επιστημόνων Μεγάρων, διοργάνωσαν ημερίδα, με θέμα: «Επιπτώσεις της υπόγειας διέλευσης καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας συνεχούς ρεύματος υπερύψηλής τάσης ±500Κν (διασύνδεση Κρήτης – Αττικής μέσω Μεγάρων)».

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και καλεσμένοι ομιλητές ήταν οι Καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ.κ. Νικόλαος Ουζούνογλου, Ομότιμος, Αντώνιος Κλαδάς και Ιωάννης Γκόνος.

Στην ημερίδα, οι καλεσμένοι ομιλητές κ.κ. Ουζούνογλου, Κλαδάς και Γκόνος, ανέπτυξαν τις επιστημονικές τους απόψεις, παρουσίασαν μελέτες και παραδείγματα άλλων παρόμοιων έργων, καταλήγοντας έτσι στο συμπέρασμα, ότι οι επιπτώσεις από την διέλευση του αγωγού υπερύψηλής τάσης για τους κατοίκους και το περιβάλλον των περιοχών από οπού θα διέλθει ο αγωγός, θα είναι σχεδόν μηδενικές. Οι θέσεις που είχαν διατυπωθεί τότε από τους τρεις ακαδημαϊκούς, είχαν προκαλέσει εντάσεις σε μερίδα του ακροατηρίου, άλλα το γεγονός ότι το πάνελ αποτελείτο από ειδικούς επιστήμονες, κατεύνασε τις οποίες ανησυχίες είχαν δημιουργηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα στην κοινωνία των Μεγάρων και της Νέας Περάμου από τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου.

Στην πρόσκληση που είχε αποσταλεί τότε από τους διοργανωτές της ημερίδας, οι καλεσμένοι ομιλητές αναφέρονταν με την ακαδημαϊκή τους ιδιότητα. Στο άρθρο που ακολουθεί, θα παρουσιάσουμε και κάποιες άλλες ιδιότητες που είχαν/έχουν ορισμένοι εκ των ομιλητών, προς χάριν της σωστής και ολοκληρωμένης ενημέρωσης των αναγνωστών.

Αντώνιος Κλαδάς

Το 2000, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με Προεδρικό διάταγμα συστάθηκε η εταιρία ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε. Δώδεκα χρόνια μετά, το 2012 ο ΔΕΣΜΗΕ μετονομάστηκε σε ΛΑΓΗΕ ΑΕ. Στην συνέχεια, με εισφορά κλάδων από ΔΕΣΜΗΕ και ΔΕΗ, συστάθηκε ο γνωστός ΑΔΜΗΕ.

Σκοπός & Αρμοδιότητες του ΛΑΓΗΕ ΑΕ

Ο ΛΑΓΗΕ ΑΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ), ιδρύθηκε με βάση το ν. 4001/2011 για τη Λειτουργία των Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου για:  Έρευνα, Παραγωγή και δίκτυα μεταφοράς Υδρογονανθράκων (ΦΕΚ 179/22-8-2011).

Σκοπός του ΛΑΓΗΕ, είναι να ασκεί δραστηριότητες που ασκούνταν από τον ΔΕΣΜΗΕ ΑΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ), πλην εκείνων που κατά το άρθρο 99 του ν.4001/2011 μεταφέρθηκαν στον ΑΔΜΗΕ ΑΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ), ο οποίος όπως είναι γνωστό, μέσω της εταιρίας ειδικού σκοπού Ariadne-Interconnection, κατασκευάζει το έργο της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης.

Στις 4 Μαρτίου 2016 , ο ΛΑΓΗΕ ΑΕ πραγματοποιεί έκτακτη γενική συνέλευση για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου μετά τη λήξη της θητείας του απερχόμενου Δ.Σ.. Μετά από την εισήγηση του μοναδικού μετόχου του ΛΑΓΗΕ – δηλαδή της κυβέρνησης – νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ορίστηκε ο κ. Μιχάλης Φιλίππου, και αντιπρόεδρος ένας εκ των ομιλητών της ημερίδας για τις επιπτώσεις του έργου «Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής» ο κ. Κλαδάς Αντώνιος.

Το  Δ.Σ. του ΛΑΓΗΕ όπως αυτό ορίστηκε στις 4 Μαρτίου 2016

  • Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος: Φιλίππου Μιχάλης, Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, MSc.
  • Αντιπρόεδρος: Κλαδάς Αντώνιος, Καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου – Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος.
  • Μέλος: Μυλωνάς  Ιπποκράτης, Δικηγόρος Διδάκτωρ Ποινικού Δικαίου.
  • Μέλος: Ηλιόπουλος Δημήτριος,  Οικονομολόγος,  Λογιστής-Φοροτεχνικός  Α’ τάξης.
  • Μέλος: Πίτσος Νικόλαος,  Δικηγόρος Διδάκτωρ Ευρωπαϊκού Εμπορικού Δικαίου.
  • Μέλος: Mπαριταντωνάκη Αγγελική, Φυσικός – Περιβαλλοντολόγος, MSc.
  • Μέλος Εκπρόσωπος Εργαζομένων: Βασιλείου Ντιλένα, Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, MSc.

Στις 20-06-2018 , πραγματοποιήθηκε Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΛΑΓΗΕ ΑΕ με την οποία εγκρίθηκε το νέο καταστατικό της εταιρίας, σύμφωνα με το οποίο τροποποιήθηκε η επωνυμία της σε «Διαχειριστή ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης», με διακριτικό τίτλο ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ ενώ επαναπροσδιορίστηκε και ο σκοπός της.

Αμέσως μετά, Η ΔΑΠΕΕΠ ενημερώνει μέσω δελτίου τύπου, ότι διαχειρίζεται πλέον τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), τις εγκαταστάσεις Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) του Εθνικού Διασυνδεδεμένου Συστήματος (Σύστημα Μεταφοράς και Δίκτυο Διανομής Ηπειρωτικής Χώρας και Διασυνδεδεμένων Νήσων) καθώς και τις Εγγυήσεις Προέλευσης ηλεκτρικής ενέργειας που έχει παραχθεί από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ.

Νικόλαος Ουζούνογλου

Ο έτερος ομιλητής της ημερίδας, ο καθηγητής κ. Νικόλαος Ουζούνογλου, έχει διατελέσει για μια τριετία 2012 – 2015, μέλος του Δ.Σ. της κρατικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.», ορισμένος από τον τότε Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Μανούσο Βολουδάκη.

Η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. (ΚτΠ Α.Ε.) είναι μη κερδοσκοπική εταιρεία που ανήκει στο Δημόσιο και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Η εταιρία Ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2001, με σκοπό την προώθηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας», ενώ από την περίοδο 2000-2006 και έκτοτε, έχει αποτελέσει τον βασικότερο φορέα υλοποίησης και διαχείρισης συστημάτων και υποδομών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) των Φορέων της Δημόσιας Διοίκησης.

Ο καθηγητής κ. Ουζούνογλου, διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Διευθυντής του Τομέα Ηλεκτροεπιστήμης, είναι ο Ιδρυτής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΕΜΠ, ενώ έχει διατελέσει Επιστημονικός Σύμβουλος του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών της Ελλάδος, καθώς και άλλων Κρατικών και Ημικρατικών Οργανισμών.

Ιωάννης Γκόνος

Ο τρίτος εκ των ομιλητών, ο καθηγητής κ. Ιωάννης Φ. Γκόνος, ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία από την ΔΕΗ.

Έχει συγγράψει πλήθος επιστημονικών άρθρων, ένα μάλιστα από αυτά έχει βραβευθεί σαν το καλύτερο άρθρο (Best Paper Award) στο 13ο συνέδριο Υψηλών Τάσεων στην Ολλανδία, ενώ είναι μέλος εθνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών (ΤΕΕ ΙΕΕΕ, IET, CIGRE).

Ο κ. Γκόνος, διατέλεσε πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 2018 IEEE International Conference on High Voltage Engineering and Application (ICHVE 2018) και του 7ου Τακτικού Εθνικού Συνεδρίου Μετρολογίας.

Από το 1996 συμμετείχε ή συμμετέχει σε 27 ερευνητικά προγράμματα του Ε.Μ.Π. χρηματοδοτούμενα από δημόσιους φορείς και ιδιωτικές εταιρείες σχετικά με τη σχεδίαση, τη βελτιστοποίηση και τον ποιοτικό έλεγχο ηλεκτρολογικών υλικών, ηλεκτροτεχνικών και ηλεκτρονικών συσκευών και διατάξεων.

Αυτό λοιπόν ήταν συνοπτικά το “who is who” των τριών ομιλητών της ημερίδας για το καλώδιο. Έχοντας λοιπόν οι αναγνώστες μια ολοκληρωμένη εικόνα πλέον, μπορούν να εξάγουν τα συμπεράσματα τους.

Το παραπάνω άρθρο συντάχτηκε με πληροφορίες από: epixeiro.gr, energypress.gr

 

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Αποικία στον ΑΡΗ με την υπογραφή του Μεγαρίτη Νίκου Παπαπανούση
Επόμενο άρθρο Ο Αντιπεριφερειάρχης Λ. Κοσμόπουλος στην Εξαμελή Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ