100 περιβαλλοντικές οργανώσεις κατα του νέου νόμο-σχέδιου


Σύμφωνα με καταγγελίες επιστημονικών, πολιτικών και περιβαλλοντικών φορέων και οργανώσεων, το ψηφισθέν περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, εκτός των άλλων:
1. Επιτρέπει μεταλλευτικές δραστηριότητες, εξορύξεις υδρογονανθράκων αλλά και αιολικά πάρκα σε περιοχές Natura!
2. Καταργεί τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών!
3. Εκχωρεί τον έλεγχο των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλει ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις από μέρους των ήδη υποστελεχωμένων υπηρεσιών αδειοδότησης!
4. Υπεραπλουστεύει τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και καταργεί την άδεια μεταφοράς αποβλήτων (η οποία πλέον αντικαθίσταται από μία απλή σχετική ενημέρωση του Υπουργείου!)
5. Νομιμοποιεί αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και στην ουσία αναστέλλει επ’ αόριστο τους δασικούς χάρτες!
6. Εισάγει το κυνήγι με γεράκια και στην πραγματικότητα νομιμοποιεί έτσι το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής!
7. Παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές Οδηγίες και Διεθνείς Συμβάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος!

Συγκεκριμένα:

Με το άρθρο 44, για πρώτη φορά επιτρέπονται οι έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε προστατευόμενες περιοχές της χώρας. Αντίστοιχα, με το άρθρο 110, για πρώτη φορά στερείται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση το αναφαίρετο δικαίωμά της να εγκρίνει ή να απορρίπτει βαριές, επικίνδυνες και ρυπογόνες εγκαταστάσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων μέσα στις ίδιες τις δημοτικές εκτάσεις.

Ο Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς σχολίασε: «30.000 συμπολίτες μας ένωσαν τις φωνές τους μέσα σε λίγες μόνο ημέρες και έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ενάντια στο “μαύρο” που οι εξορύξεις θα φέρουν σε περιβάλλον, εθνική οικονομία και κοινωνία. Πέραν των εξορύξεων, το νομοσχέδιο αυτό είναι βαθύτατα προβληματικό σε πολλά σημεία, όπως ήδη έχει τεκμηριωθεί απο δεκάδες φορείς και οργανώσεις. Μία κυβέρνηση που σεβάστηκε τις θέσεις των επιστημόνων στην υπόθεση του κορωνοϊού, τώρα δείχνει να τις αγνοεί στο κρίσιμο αυτό νομοσχέδιο».

Ο Νίκος Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, σχολίασε: «Το ονομαζόμενο εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου διακατέχεται από την παρωχημένη αντίληψη ότι το περιβάλλον αποτελεί εμπόδιο και όχι εχέγγυο για ανάπτυξη και ευημερία. Οι διατάξεις για τους υδρογονάνθρακες δείχνουν να έχουν έρθει κατά παραγγελία της πετρελαϊκής βιομηχανίας. Ζητάμε από τον Υπουργό και τους βουλευτές να προασπίσουν το συμφέρον των Ελλήνων και όχι αυτό μίας βρώμικης βιομηχανίας που αργοσβήνει».

Την επιστολή των δύο οργανώσεων προς τον κ. Κωστή Χατζηδάκη μπορείτε να διαβάσετε στο:

http://www.wwf.gr/images/pdfs/paradosi_ypografon_yp_emnergeias_perivallontos.pdf

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο ΣΠ. ΚΟΥΝΤΕΜΑΝΗΣ: Έθεσε εαυτόν εκτός Ν.Ε.Μ.
Επόμενο άρθρο ΚΕΔΕ: Ποιοι Δήμαρχοι αντέδρασαν στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο και τι είπαν…;