2 Φεβρουαρίου 2020: Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων


Σαν σήμερα, στις 2 Φεβρουαρίου, το 1977 υπογράφτηκε στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν η σύμβαση για την προστασία και τη συνετή χρήση των υγροτόπων.

Ως υγρότοποι ή υγροβιότοποι ορίζονται οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, τα ποτάμια και οι πηγές, οι εκβολές και τα δέλτα, τα έλη κλπ., με μεγάλη οικολογική αξία, που η υποβάθμισή τους έχει οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η σύμβαση Ραμσάρ έχει υπογραφεί και από την Ελλάδα και επικυρωθεί με το Ν.Δ.191/74.


Οι 11 υγρότοποι Ραμσάρ της Ελλάδας απειλούνται από την παράνομη και αυθαίρετη δόμηση, την εντατικοποίηση της γεωργίας, την ανεξέλεγκτη βόσκηση, την παράνομη υλοτομία και υπεραλίευση, τη λαθροθηρία, τον ευτροφισμό από υδατοκαλλιέργειες, τις αποξηράνσεις, την παράνομη άντληση νερού και από τα αστικά και βιομηχανικά απόβλητα και τα αγροχημικά φάρμακα, ενώ ελλιπή θεωρούνται τα μέτρα διαχείρισης και φύλαξής τους, όπως η συστηματική επιστημονική μελέτη τους και η έλλειψη συντονισμένων δράσεων.

Υγρότοποι Ραμσάρ

1.Λιμνοθάλασσα Κοτύχι και Δάσος Στροφυλιάς
2.Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου
3.Αμβρακικός Κόλπος
4.Λίμνη Μικρή Πρέσπα
5.Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα και Αλυκή Κίτρους
6.Λίμνες Βόλβη και Κορώνεια
7.Λίμνη Κερκίνη
8.Δέλτα Νέστου
9.Λίμνη Βιστωνίδα – Λιμνοθάλασσα Πόρτο-Λάγος
10.Λίμνη Ισμαρίδα & σύμπλεγμα λιμνοθαλασσών Θράκης
11.Δέλτα Εβρου

Εκτός από τους παραπάνω υδροβιότοπους,  υπάρχουν τουλάχιστον 20 άλλοι εξαιρετικής σημασίας στη χώρα μας, όπως το δέλτα του Αχελώου, η λίμνη Βεγορίτιδα και ο υγροβιότοπος ΒΟΥΡΚΑΡΙΟΥ ΜΕΓΑΡΩΝ.

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Λαθροθήρες στο Βουρκάρι
Επόμενο άρθρο ΔΕΔΑ: Ανάπτυξη των δικτύων φυσικού αερίου σε 39 πόλεις της χώρας