Mία Βυθοσκόπηση θα μπορεί να συμβάλλει στη Διάγνωση της Νόσου Αλτσχάιμερ


Η νόσος Alzheimer είναι μια χρόνια εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου και αποτελεί  το συχνότερο αίτιο της άνοιας. Η έναρξη της νόσου Αλτσχάιμερ είναι αργή και προοδευτική, με τα συμπτώματα να εκδηλώνονται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε ασθενή και να επιδεινώνονται με την πρόοδο της νόσου. Συνήθως, αλλά όχι απαραίτητα, οι διαταραχές της μνήμης είναι το πρωιμότερο σύμπτωμα. Η νόσος Αλτσχάιμερ σταδιακά οδηγεί στην προοδευτική πλήρη αποδιοργάνωση της προσωπικότητας του ασθενούς. Η πρώιμη διάγνωση δίνει τα χρονικά περιθώρια ενημέρωσης, αποδοχής της κατάστασης, διατήρησης της ποιότητας ζωής και προγραμματισμού για το μέλλον όλων αυτών των ατόμων

Ευχάριστα είναι τα νέα που έρχονται από τον επιστημονικό χώρο, καθώς σύμφωνα με μία νέα μελέτη, μία οφθαλμολογική εξέταση, θα μπορεί, σύντομα, να εντοπίζει τη νόσο του Αλτσχάιμερ, πριν από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Ερευνητές από το Λος Άντζελες δοκίμασαν την οφθαλμολογική, αυτή, εξέταση σε 16 ασθενείς.

Οι ίδιοι, συγκρίνοντας τα αποτελέσματά τους με τις εγκεφαλικές εξετάσεις και ακτινογραφίες, διαπίστωσαν, ότι η εξέταση των ματιών ήταν εξίσου επιτυχημένη στο να εντοπίσουν  εκείνους με διπλάσια ποσότητα πλάκας που δημιουργήθηκε στους εγκεφάλους τους.
Η επικεφαλής της έρευνας και νευροχειρουργός στο Cedars-Sinai, Dr. Maya Koronyo-Hamaoui αναφέρει χαρακτηριστικά:

Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο αμφιβληστροειδής μπορεί να χρησιμεύσει ως αξιόπιστη πηγή για τη διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ. Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της ανάλυσης του αμφιβληστροειδούς είναι η επαναληψιμότητα, η οποία μας επιτρέπει να παρακολουθούμε τους ασθενείς και ενδεχομένως την εξέλιξη της νόσου τους . Για τη μελέτη, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια κλινική δοκιμή σε 16 ασθενείς με Αλτσχάιμερ, στους οποίους χορηγήθηκε  ένα διάλυμα που περιελάμβανε κουρκουμίνη, μία φυσική συνιστώσα του κουρκουμά του μπαχαρικού. Η κουρκουμίνη προκαλεί πλάκα αμυλοειδούς στον αμφιβληστροειδή, γεγονός που βοηθά στην ανίχνευση. Οι ασθενείς στη συνέχεια συγκρίθηκαν με μια ομάδα νεότερων, υγιή ατόμων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αποτελέσματά τους ήταν τόσο ακριβή όσο εκείνα που εντοπίστηκαν μέσω των κλασικών, συνηθισμένων, επεμβατικών μεθόδων.

Αναφέρουν επίσης  ότι η ποσότητα της πλάκας στον αμφιβληστροειδή σχετίζεται με την ποσότητα πλάκας σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, ενώ μεταξύ άλλων υποστηρίζουν ότι τώρα γνωρίζουν ακριβώς πού να ψάξουν για να βρουν τα σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Παρόλα αυτά, ενώ, η έρευνα σχετικά με την εξέταση του αμφιβληστροειδούς για την ανίχνευση του Αλτσχάιμερ είναι πολλά υποσχόμενη, στην πραγματικότητα, ακόμα, βρίσκεται στα πολύ πρώιμα στάδια, γι’ αυτό η συνέχεια αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΡΟΥΒΑ

ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

 

Κοινοποίηση σε :
Προηγούμενο άρθρο Με αεροφωτογραφίες του 1945 οι Διευθύνσεις Δασών ζητούν να εγγραφούν σπίτια και κτήματα ως κρατικές περιούσιες…
Επόμενο άρθρο Νεα δωρεά αυτοκινήτου από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»